Várfutással emlékeznek a hősökre Drégelypalánkon
A sziklavár a hősi helytállásról és hazaszeretetről üzen a mának, az idelátogató turistáknak, a kései unokáknak, a Szondi-várfutással a hősök emléküket őrzik.
2023. május 25. 13:57

A korunkban élménydús kaland: a várjárás egyik fontos célpontja a „drégeli rom" – wikipedia

A IV. Szondi várfutást rendezik meg szombaton Drégelypalánkon, az eseménnyel a törökök ellen Drégely várát védő hősökre és Szondi György várkapitányra emlékeznek - tájékoztatta az MTI-t a szervező csütörtökön.

Pásztor Ildikó kulturális és turisztikai vezető, a Drégelyvár Alapítvány kuratóriumi tagja elmondta: Ali budai pasa 1552. július 6-án több mint tízezer fős seregével kezdte meg a Börzsöny 444 méteres csúcsán található Drégely várának ostromát.
   
Szondi György várkapitány és 146 főből álló serege ellenállt, de rövid, közel négynapos öldöklő harc után a vár elesett. A sziklavár a hősi helytállásról és hazaszeretetről üzen a mának, az idelátogató turistáknak, a kései unokáknak, a Szondi-várfutással a hősök emléküket őrzik - tette hozzá.
   
Pásztor Ildikó elmondta: Drégelypalánk csatlakozott az első alkalommal megrendezésre kerülő Aldi Palóc Terepmaraton Kupához. A négyállomásos terepfutó verseny helyszínei: Terény, Drégelypalánk, Iliny, Diósjenő.
   
Drégelypalánkon a kupa második napján, szombaton 10 órakor indul a rajt hosszabb távokon, a művelődési háztól a várba, ez 12 kilométer lesz, az először rendezett Aldi-futam pedig 24 kilométeres, ott ezt a távot kétszer kell megtenni.

MTI
 • Megbukott a var
  A varszobában a közönségtől elzárva ül három szakember, minden jelenetett többször, több kameraállásból is megnézhetnek, egymás között egyeztethetnek. Mégis nevetséges hibát követnek el.
 • Kubatov nem ismerte föl, és nem is szóltak neki…
  Miközben helyes, hogy a Fradit a BL magasságába akarja emelni, itt egy másik futballeredményt is elérhetett volna. Sokasíthatta volna a magyar edzőkiválóságok számát.
 • A keresztény könnyűzene ünnepe
  "Innen is szeretnénk üzenni a világnak, hogy a már több mint évtizedes múltra visszatekintő keresztény könnyűzene, amelyet korábban annyi támadás ért, ma már nemcsak a templomokban, imaházainkban van jelen, hanem a pápai szentmisén is, eljut különböző terekbe és közösségi helyekre, a Papp László Budapest Sportarénába is" - sorolta Soltész Miklós.
 • Bartholomaiosz Pannonhalmán
  A konstantinápolyi anyaszentegyház vezetése azzal a szilárd hittel járja végig a keresztény egyházakat, hogy az Ige - az Atya végtelen szeretetének és kegyelmének üzenete - le fogja győzni azt a fajta intézményes sötétségét, amely az evangéliumtól hajdan elindult, de a földi jutalmakat hiába kereső sok különböző egyházat sújtja - mondta az egyházi vezető.
 • Külföldi befolyásszerzési akciók hazánk ellen
  A jövőben azokra az álcivil szervezetekre, amelyek választáson indulnak, ugyanazok a szabályok vonatkoznának elszámolás, működés, elfogadható finanszírozás terén, mint a pártokra – mondta Kocsis Máté.
MTI Hírfelhasználó