Az EU a hiteltelenség mocsarában fog tapicskolni
Ha az unió nem rendezi át belső mechanizmusát, nem cseréli le vezető gárdáját, valóban tartósan a hiteltelenség mocsarában fog tapicskolni. Jelenlegi formájában, jelenlegi vezetésével csak arra alkalmas, hogy eszköze legyen az Európát végleg a másodrangú gazdasági és politikai szereplők sorába süllyesztő birodalmi törekvéseknek – vetíti előre Galló Béla.
2023. október 8. 19:51

Kiszélesedik az EU korrupciós botránya – youtube

Bárki, akinek bármi köze volt Ukrajnához, tudja, hogy az egy olyan ország, amely a társadalom minden szintjén korrupt – nyilatkozta a sajtónak Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi elnöke. Galló Béla politológusnak tett föl kérdéseket a Gondola.

– Galló úr, az Európai Unióban több magas beosztású politikus ellen korrupció miatt hatósági eljárás folyik, ezek egyike, egy görög politikusnő, miután hosszú letartóztatás után kiengedték a börtönből, visszaült az Európai Parlamentbe, és szavazott is. Hogyan alakulhatott ki a luxemburgi Juncker arcán az a vastag bőr, amely mögül ezek után bármelyik országot bírálhatja korrupció miatt?

– Kezdjük általános igazságokkal. Minden szervezet – különösen az olyan túlméretezett és kaotikus döntéshozatali struktúrájú organizáció, mint az EU – hajlamos a korrupcióra. Túl sok ponton, túl sokan szólhatnak bele egy-egy konkrét ügymenet bonyolításába, márpedig ez a nagy számok törvénye alapján önmagában kedvezhet a korrupciónak. A bürokráciát, illetve a regnáló politikusi garnitúrát egyaránt érintheti ez, mint ahogy az EU történetében mindkettőre szép számú példa akad, s a két szféra össze is fonódhat.

EU corruption scandal: More images of cash released as ...

A Kaili lakásában talált pénz egy része – daily mail

Eva Kaili konkrét ügye – aminek egyelőre még nincs jogerős bizonyítéka, és amit jó pár ehhez hasonló, vagy az övénél jóval nagyobb nagyságrendű uniós botrány előzött meg – klasszikus politikai biznisz: a gyanú szerint Kailinak az unión belüli befolyásolási potenciálját javadalmazta az arab országok némelyike. A botrány persze aligha megtisztulási vágyból, inkább az unión belüli intézményes kompetencia-harcok miatt robbant ki, hiszen önmagában az ilyen jellegű „árucsere” az unión belül meglehetősen szokványos. Rá is jöttek hamar, hogy célszerűbb ezt is eltussolni, mert amellett, hogy rontja az egész intézmény presztízsét, magát az évek óta jól kifizetődő korrupciós mechanizmust is veszélyezteti. Nota bene, a korábbi botrányokat éppen így kezelték. Eltussolták, legföljebb ejnye-bejnyézték, aztán minden folyt tovább.
Ami Juncker urat illeti, ő régi rinocérosz már, látott egyet, s mást, ami hagyján, de állítólag csinált is. Vagyis aligha a legjobb arc, amikor más országok korrupcióját emlegetik. Ha most - Ukrajnát egyébként tényszerűen bírálva - mégis megszólalt, joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért – és mennyiért?

– Egy ciprusi politikusnő bankszámláján hatalmas összeg jelent meg, állítólag a Covid-manipulációk hatására. Ezt a rendkívül gyanús ügyet az EU ki sem vizsgálta. Brüsszel miért van mégis meggyőződve arról, hogy korrupció miatt bárkit megróhat?

– Amit szabad az uniónak, azt nem szabad bárkinek, ez politikai axióma. Erre az egyenlőtlenségre korántsem a korrupciós problematika az egyedüli példa. Sőt az unión túlmutató, évszázados nyugati beidegződés, hogy a fehér gyarmati világ (azaz a Lajtán túli Európa) mindig és bármiért megróható, ha éppenséggel ez valamely nyugati nagyságnak az érdeke. Ma hazánk és Lengyelország van a célkeresztben, mi vagyunk a legelszántabban renitensek. Arra a szembetűnő önellentmondásra ügyet sem vetnek, hogy minket jószerivel mondvacsinált ürügyek alapján súlyosan marasztalnak el, miközben a „demokratikus” Ukrajnát éppen fel akarják venni. Ez még Junckernek is sok(k).

– Zaharova orosz külpolitikai szóvivő az évszázad legnagyobb korrupciójának nevezte azt, amely az EU egyik első számú vezetőjéhez kötődik. Ezt az sms-botrányt azonban ki sem vizsgája az EU, sőt a botrányhős az újraválasztására készül. Miért tudjuk, hogy az Európai Unió még ennél is mélyebbre fog süllyedni?

– Ursula asszony sms-ei szintúgy a fentebb leirt logikába illeszthetők. Őt már német hadügyminiszter korában is némi gyanú lengte körül, ámbár talán éppen ezért volt megfelelő személy az egyik vezető uniós posztra. Nem kellett beletanulnia… Ha az unió a közeli, vagy a nem túl távoli jövőben nem rendezi át belső mechanizmusát, nem cseréli le vezető gárdáját, valóban tartósan a hiteltelenség mocsarában fog tapicskolni. Jelenlegi formájában, jelenlegi vezetésével csak arra alkalmas, hogy eszköze legyen az Európát végleg a másodrangú gazdasági és politikai szereplők sorába süllyesztő birodalmi törekvéseknek.

Molnár Pál

gondola
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Globális népünnepély a 100. percben lőtt gól után – Videó!
  Csoboth Kevin 10 másodperc alatt 3 bravúrt hajtott végre. Lefutotta az előnyös helyzetben lévő skót védőt, pontos indítást adott Sallainak, majd sprint után kapásból adott le olyan lövést, amely a védő lába mellett, a kapus keze és a kapufa között suhant a jobb alsó sarokba. Ez a 10 másodperc jelentette csapatunk győzelmét.
 • Hazánk ma is a kereszténység védőbástyája
  A középkorban végvári vitézeink fegyverrel védték a keresztény Európát a délkeletről támadó oszmán ármádia ellen. Ma a nyugati korrupt média az ellenség.
 • Kétszeres rendőri erő a magyar tengernél
  Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormánynak kiemelten fontos, hogy minden turista biztonságban érezze magát a Balatonnál és minden más kiemelt turisztikai területen. Ezért a Balatonnál nyáron nagyobb a rendőri jelenlét a bűncselekmények megelőzése, a közlekedés biztonságának fenntartása és az emberek védelme érdekében - tette hozzá.
MTI Hírfelhasználó