Innovációs Olimpia
Pályázni műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről lehet bármilyen innovatív alkotással. A jelentkezéseket határon túlról is várják.
2023. október 13. 15:23

Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia szervezőbizottságának elnöke beszédet mond az olimpiát bejelentő budapesti rendezvényen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban 2023. október 13-án. MTI/Máthé Zoltán

Meghirdették a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát (OTIO) pénteken Budapesten.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a versenyt bejelentő eseményen kiemelte, az olimpia egyedi, kreatív ötleteket támogat, valamint megmutatja a szakképzésből vagy a köznevelésből érkezőknek, hogy a tudomány és az innováció világa milyen jó.
   
Az innovációs olimpia lényege, hogy a fiatalok "essenek szerelembe a kutatással, az innovációval, ehhez alakítsanak ki erős kötődést, és abból szülessen sok szabadalom, védjegy és dizájn" - fogalmazott az államtitkár.
 
Hankó Balázs arról beszélt: az elmúlt években összekapcsolták a szakképzést a munkaerőpiaccal és a gazdasággal, ezáltal pedig a szakképzés nemcsak szakmát ad a fiataloknak, hanem "egyenes utat biztosít" az egyetemekre is.
   
A magyar szakképzés Európa-bajnok, ugyanis egy hónapja Lengyelországban a szakmák Európa-bajnokságán az informatika-rendszerüzemeltetési csapat kapta a legtöbb érmet és bajnok lett, de mellettük négy másik aranyérmet, ipari robotikában egy ezüstérmet, valamint több bronzérmet is nyertek a fiatalok - közölte az államtitkár.
   
A felsőoktatás sikereiről azt mondta, hogy míg négy éve hét, két éve kilenc, tavaly 11, idén már 12 magyar egyetem szerepel a legnagyobb felsőoktatási rangsorok alapján a legjobb öt százalékban a világ 30 ezer intézménye között. Az innovációt pedig "fémjelzi" az idei két magyar Nobel-díjas - tette hozzá Hankó Balázs.
   
Az államtitkár szerint az elért eredmények azt bizonyítják, hogy jó a magyar tudást, a magyar szakképzést, a magyar egyetemeket választani, mert ezek oktatási és kutatási kiválóságot jelentenek.
   
A cél az, hogy 2030-ra legyen a világ legjobb 100 egyeteme között legalább egy, a legjobb 100 európai között legalább három magyar felsőoktatási intézmény, valamint hogy bekerülhessen Magyarország Európa legjobb tíz és a világ legjobb 25 "innovátor országa" közé - mondta Hankó Balázs.
   
Pölöskei Gáborné, a KIM szakképzésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az elmúlt évek munkájának köszönhetően mostanra összeállt a szakképzés, a felsőoktatás és az innováció hármasa, ugyanis olyan új okleveles technikusképzést alakítottak ki, amit összehangolnak a felsőoktatással, amelyért kreditpontokat számolnak el az egyetemek, így rövidebb lehet a felsőoktatásban eltöltött képzési idő is.
   
Jelentős előrelépést jelentett, hogy a szakképzésben bevezették a projektoktatást, amelynek lényege, hogy nem tételeket húznak a vizsgán a diákok, hanem projektvizsgáztatás van, amelynek köszönhetően összefonódik az elmélet és a gyakorlat - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.
   
A pályázati kiírás szerint a versenyre egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve jelentkezhetnek azok, akik 2003. szeptember 1-je és 2010. augusztus 31-e között születtek, és még nem kezdték meg felsőoktatási tanulmányaikat. Pályázni műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről lehet bármilyen innovatív alkotással. A jelentkezéseket határon túlról is várják. Az ötletek legfeljebb kétoldalas tervét a www.otio.hu/nevezes oldalra kell feltölteni november 27. éjfélig. A legjobb kidolgozott ötletek pénzjutalomban részesülnek.

MTI
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • Menczer Tamás: Melegszik a pite, Peti!
  • Becsület, adott szó szentsége, cselekedetek egyenessége
    Széchenyi a civil életet is jelentősen gazdagította Magyarországon a gyorsan terjedő kaszinókkal. Fontos civil szervezet ma hazánkban a rendszerváltoztatás idejében alapított Széchenyi Társaság, amely sok szellemi impulzust adott a kilencvenes években a Gellért szállóban rendezett, nemzeti szellemiségű konferenciákkal.
  • Az Osztrák Szabadságpárt győzött a választáson
    A szavazóhelyiségek bezárása után közzétett felmérés szerint – amelyet az ORF közszolgálati televízió megbízásából a Foresight közvélemény-kutató cég végzett el – a Herbert Kickl vezette, ellenzéki FPÖ a voksok 29,1 százalékát szerezhette meg.
  • Fiatalok művészeti nevelése
    "A szakmai tudáson kívül a fiatalok életre szóló motivációt is kaptak egy-egy olyan személyiségtől, akit korábban csak a közönség soraiból láthattak" - húzta alá Novák Irén.
MTI Hírfelhasználó