A józan ész koalíciója
Szomorú, hogy a normális gondolkodás már gátja lehet egy európai képviselőjelöltségnek.
2023. november 8. 11:12

Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke vasárnap felkérte Elena Lasconi Câmpulung Muscel-i polgármestert, hogy lépjen vissza az ellenzéki alakulat európai parlamenti képviselői jelöltségétől, pedig korábban listavezetőnek szánták. A politikust saját lánya is támadta, mert kiállt a hagyományos családmodell mellett. Lasconi asszony eleget tett a felszólításnak, mire az USR elnöksége álságos módon ezt „tudomásul vette”.

Meglepődve olvastam ezeket a híreket. Ha románokról esik szó, bennem Barabás Miklósnak a Vásárra induló román család című képe merül fel (Magyar Nemzeti Galéria). Úgy tudom, a román ember egyértelműen családszerető. Volt. Mennyire fájdalmas egy ekkora változás!

Természetesen minden pártnak szíve joga, hogy milyen politikát folytat. Remélem, hogy a román ortodox egyháznak van annyi befolyása a közvéleményre, hogy ez a visszaléptetés jövőre szavazatvesztéssel jár.

Szomorú, hogy a normális gondolkodás már gátja lehet egy európai képviselőjelöltségnek.

Ha általános lesz, hogy a hagyományos értékeket valló jelölteket már elindulni sem engedik, akkor a választások nem fognak a jelenleginél értelmesebb európai parlamentet létrehozni.

Lasconi polgármester asszony elindulása, majd a listavezetői posztról való visszalépése nem volt hiábavaló. A család kérdése nyilván nem szerepelt pártja programjában. Most mindenki számára kiderült, hogy az USR nem családpárti, illetve torz családfogalommal dolgozik. Más szavakkal Elena Lasconi kiugratta a nyulat a bokorból.

Az USR ezek szerint úgy véli, hogy a hagyományos, azaz a valódi családfogalmat támogató jelölt szavazatvesztéssel jár. Gyávák ők, vagy realisták? Talán inkább gyávák, mert ha realisták lennének, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă, egyben szenátusi elnök nem sietett volna kijelenteni, hogy a PNL a hagyományos családmodell támogatója. Ők tehát – nevük ellenére – nem a mai uralkodó liberális nézetet képviselik. Nyilván azt remélik, hogy a család zászlóra tűzésével szavazatokat nyerhetnek. Remélem, igazuk lesz.

Az USR megrémült a családügyben várható vihartól. Ez a felfogás sajnálatos, de ne gondoljuk, hogy csak Romániában és csak az USR-nél fordul elő.

Az úgynevezett fejlett világban meglehetősen általános, hogy a farok csóválja a kutyát, azaz a sajtó kritikája fontosabb a pártvezetések számára, mint a józan ész.

Idősebbek talán még emlékeznek az ötvenes évek elejének rikkancsos viccére. Az újságárus kiabálva sajátos hangsúllyal hirdeti a lapokat: Szabad Nép a Magyar Nemzet? Ludas a Matyi! Színház a Demokrácia. Az USR döntése juttatta eszembe ezt a régi viccet. Színház a demokrácia ott, ahol egy párt nem a saját programját képviseli, hanem a sajtó vagy a mögötte álló tőke kottájából énekel.

Tudjuk, hogy a nyugati baloldal, ha tetszik, a liberálissá vedlett kommunisták, egyértelműen családellenesek. Egy bizonyos W. Cleon Skousen nevű egykori FBI alkalmazott 1958-ban megjelent könyvében leírta az általa kommunistának nevezett progresszívek cselekvési tervét. Ezeket 45 pontban foglalta össze. A 40. szerint a család intézményét hitelteleníteni kell.

A kommunisták már kezdettől fogva családellenesek voltak, a liberálisok főleg azóta, hogy liberális bőrbe bújtak a kommunisták.

Az USR, ha komolyan venné a nevét, és meg akarná menteni Romániát, akkor élesen családpárti lenne. Lasconi asszony talán felismerte, hogy a veszély Brüsszelből fenyegeti Romániát, nem a Székelyföldről és nem is Budapestről. Valóban nagyon fontos lenne, hogy az európai parlamentben többségbe kerüljenek azok a képviselők, akik a valódi értékek alapján politizálnak. A jelek szerint egy jelölt már kiesett a józan ész (sajnos csak képzeletbeli) koalíciójából. A KDNP aligha ért egyet az USD programjával. Ám a család védelmében félre lehet és félre kell tenni minden más vitapontot. Ezek szerint erre 2024 után sem lesz sok alkalom.

Surján László

mkdsz.hu
 • Hazánk a fő kontinensen: Eurázsiában
  Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Iskola tanára hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy a nyugati politikai elit a zöld ideológia alapján a kapcsolatépítés helyett a keleti kapcsolatok elvágásán dolgozik, miközben a magyar kormány az "irígy és rosszalló" nyugati pillantások ellenére a keleti és a kínai kapcsolatok ápolásával csak azt teszi, amit a nyugati nagyvállalatok egy része is tett a múltban.
 • Hazai klubfutball: közepes alatt
  Ma a magyar bajnokságot az a Paks vezeti, amely magyar edzővel és magyar játékosokkal küzd. Tudjuk azonban, hogy BL-csoportkörbe jutást ettől a gárdától nem várhatunk. Márpedig a hazai klubfutballnak a BL-ben a helye: a csoportkörnél magasabb szinten.
 • Űrhajósunk a magyar versenyképességről
  Farkas Bertalan, az egyik magyar űrhajós is előadást tartott a magyar versenyképességről szóló fórumon.
 • Becket Szent Tamás-emlékülés Szegeden
  Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, a Rudnay Sándor Alapítvány elnöke felidézte, 1992. óta emlékeznek Becket Tamásra, akit 1170. december 29-én saját székesegyházában, a Canterbury-i katedrálisban gyilkoltak meg. Becket Tamást személyes kapcsolatok fűzték Bánfi Lukács akkori esztergomi érsekhez. Így az Esztergom és Canterbury közti kapcsolatok több száz évre nyúlnak vissza. Becket Tamás emlékét Esztergomban a nevét viselő városrész és hegy is őrzi.
 • Orbán Viktor a BYD autógyártó vezetőivel tárgyalt
  Orbán Viktor a tárgyaláson elmondta: a kormány szándéka, hogy ne csupán egy gazdaságpolitikai fejlesztés valósuljon meg Szegeden, hanem az ott élő emberek is érezhessék annak pozitív hatásait a mindennapjaikban.
MTI Hírfelhasználó