Lengyelországban lábbal tiporják a jogállamiságot
A képviselőcsoport levelében hangsúlyozta, az Európai Bizottság, amely az elmúlt években "harciasan kérte számon" a jogállamiság és a sajtószabadság érvényesülését Magyarország esetében, most teljes hallgatásba burkolózik. Ez a hallgatás arra utal, hogy az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz a jogállamisági kérdésekben - jelentették ki.
2024. január 12. 12:49

Lengyel demokraták tüntetése a szélsőbaloldali kormány terrorja ellen január 11-én – dw 

Felháborító a brüsszeli kettős mérce, a Tusk-kormány Lengyelországban ugyanis lábbal tiporja a jogállamiságot, az Európai Bizottság pedig elfordítja a fejét - hangoztatta a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselőcsoportja pénteken.

A képviselőcsoport az MTI-hez eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy a Kereszténydemokrata-Néppárt (KDNP) európai parlamenti képviselőcsoportjával közösen írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, és ebben felhívták a figyelmet a Tusk-kormánynak a jogállamiságot lábbal tipró lengyelországi intézkedéseire.
   
Az a tény, hogy az Európai Bizottság mélyen hallgat, "felháborító kettős mérce alkalmazását jelenti" a testület részéről - jelentették ki.
   
"Mindannyian könnyen elképzelhetjük, mi lenne akkor, milyen lépéseket kezdeményezett volna azonnal Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos, ha mindez Budapesten történt volna, Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt" - fogalmaztak az írásbeli választ igénylő kérdést tartalmazó levélben.
   

A képviselőcsoport levelében hangsúlyozta, az Európai Bizottság, amely az elmúlt években "harciasan kérte számon" a jogállamiság és a sajtószabadság érvényesülését Magyarország esetében, most teljes hallgatásba burkolózik. Ez a hallgatás arra utal, hogy az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz a jogállamisági kérdésekben - jelentették ki.
   
A képviselőcsoport arra vár választ, hogy az uniós bizottság szerint a közmédia tagállami jogszabályok megkerülésével történő, erőszakos átvétele összeegyeztethető-e a jogállamiság elvével, és ez a cselekmény tiszteletben tartja-e a médiaszabadság és médiapluralizmus elvét. Továbbá arra, hogy az uniós bizottság miként kívánja biztosítani, hogy a jogállamiság tiszteletben tartását azonos mércével mérjék minden tagállam esetében, függetlenül azok kormányaitól és azok politikai álláspontjától.
   
Az Európai Bizottsághoz címzett írásbeli, sürgősségi képviselői kérdés megválaszolására három, egyéb esetben hat hét áll rendelkezésre.
 

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A woke-rögeszme elporlasztása
    A magyar kormány a konzervatív értékeket védi példásan, és olyan erkölcsi vezetést alakított ki, amiről az egész Nyugat példát vehet - hangsúlyozta Julio Ariza.
  • Teremtésvédelem
    A szemétnek a tárolóban a helye, nem az utcán és nem az erdőben. Ennek az akciónak pedig nemcsak az a jelentősége, hogy visszaadják az erdőt eredeti rendeltetésének, hanem a példamutatás is, hogy tisztaságnak, rendnek kell lenni, nemcsak a portákon, a saját házunk előtt, hanem az olyan közös területeken is, mint az erdők.
  • Geert Wilders: Orbán Viktor bátor vezető
    Merkelék, amikor megnyitották a határokat, veszélybe sodorták az európai keresztény civilizációt. A konzervatívok azonban nem süllyedtek bele ebbe a "politikai mocsárba", hanem az emberek mellé álltak, és ezért támogatják őket a szavazók, akinek már elege van abból, hogy lábbal tiporják az értékeiket - fejtette ki a Szabadságpárt elnöke.
MTI Hírfelhasználó