Hadseregünket erősíteni kell
"Szükségünk van a hazájukat szerető, azért áldozatot is hozó fiatalokra" - hangoztatta az államtitkár, hozzátéve: bízik abban, hogy minél több hallgató választja majd a szerződéses, hivatásos vagy önkéntes tartalékos szolgálatot, "hisz az egyik legnemesebb küldetés védeni a hazát."
2024. március 21. 12:49

honvedelem.hu

Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi képességének megerősítésével garantálható - hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkár a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) együttműködési megállapodásának csütörtöki aláírásán Budapesten.

Az államtitkár azt mondta: a "veszélyek korát éljük", ez pedig ráirányította a figyelmet arra, hogy a "béke törékeny és hazánk biztonságáért folyamatosan tenni kell."
   
Kijelentette: a magyar kormány nemzetstratégiai célnak tekinti, hogy eszközeiben modern, elszánt és erős haderőt építsen. "Célunk, hogy az ütőképes, innovatív és high-tech Magyar Honvédség hatékonyan tudjon reagálni a biztonsági kihívásokra" - tette hozzá.
   
Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy elkészítették a HM honvédelmi nevelési és oktatási keretstratégiáját, amely "meghatározza az oktatás fejlesztési irányait, és a védelmi ipari stratégiával együtt a védelmi ipari képzésfejlesztés alappilléreként szolgál."
   
Ezzel párhuzamosan erősítik, illetve új alapokra helyezik az együttműködést a felsőoktatási intézményekkel, ennek egyik legfontosabb célja a szakképzett munkaerő megtartása - magyarázta.
   
Kutnyánszky Zsolt fontos állomásnak nevezte az egyetemmel aláírt mostani megállapodást, amely - mint mondta - a HM és a BME 2020 októberében kötött együttműködésének megújítása, bővítése.
   
A megújult együttműködési megállapodás kiemelt területe a védelmi ipari képzés, valamint a kutatás-fejlesztés és az innováció - ismertette.
   
Az államtitkár arról is beszélt, hogy a honvédelmi tárca régóta támaszkodhat a BME műszaki és természettudományos tudására, az ott végzett kiváló képességű szakemberekre. Az egyetem egyes kutatási projektjei olyan új, korszerű technológiákat alkalmaznak, amelyek "a földön, vízen, levegőben és a kibertérben is" jelentős hozzáadott értéket és tudást teremtenek a magyar honvédelemnek - tette hozzá.
   
Kutnyánszky Zsolt fontosnak nevezte együttműködésükben a toborzást. Mint mondta, a tárca hálás, amiért a BME rendezvényein rendszeresen helyet kap a magyar honvédség.

"Szükségünk van a hazájukat szerető, azért áldozatot is hozó fiatalokra" - hangoztatta, hozzátéve: bízik abban, hogy minél több hallgató választja majd a szerződéses, hivatásos vagy önkéntes tartalékos szolgálatot, "hisz az egyik legnemesebb küldetés védeni a hazát."
   
Czigány Tibor, a BME rektora kiemelte: a 2023/24-es tanév "fantasztikusan sikeres" a Műegyetem számára. Nemcsak azért, mert volt hallgatójuk, Krausz Ferenc Nobel-díjat szerzett, hanem mert a friss felvételi adatok szerint a felsőoktatásba jelentkezők 10 százaléka - összesen 12 ezer fiatal - a BME-t választotta.
   
A magyarországi mérnökdiplomák harmadát, a kutatás-fejlesztési diplomáknak pedig a 70 százalékát a Műegyetem adja ki - ismertette, megjegyezve: a siker egyben nagy felelősség is.
   
Hangsúlyozta: a kutató-fejlesztő mérnökök miatt jönnek Magyarországra a multinacionális cégek, a nemzetközi kutató-fejlesztő intézetek, amelyek biztosítják a magyar kis- és középvállalkozások innovációs potenciálját is. A rektor megjegyezte: összesen 405 uniós pályázatot nyert el az egyetem az elmúlt húsz évben.
   
"Ezek az eredmények alkalmassá tesznek bennünket arra, hogy a Honvédelmi Minisztérium háttérintézménye legyünk, egyrészt a műszaki és természettudományos képzéseinkkel, másrészt a széles kutatás-fejlesztési portfóliónkkal" - jelentette ki.
   
Czigány Tibor azt mondta, a mostani megállapodás jó lehetőség arra, hogy az eddigi együttműködésüket elmélyítsék és bővítsék.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A KDNP 10 pontja
    EURÓPA BÉKÉS JÖVŐJÉÉRT címmel tömör programot tett közzé a Kereszténydemokrata Néppárt. A kormánypárt rámutat a nagy kockázatra: A szélsőbaloldali erők egyre nagyobb teret hódítanak a nemzetállami szabadsággal szemben.
  • A szentlélek eljövetelét ünnepeljük vasárnap
    Az apostolok, miután a Szentlélek eltöltötte őket, mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Isten a nyelvek csodájával mutatta meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával összekapcsolja a különböző nyelven beszélő embereket. Így született meg az első pünkösdkor az egyház.
  • A választás eldönti a háború és béke kérdését
    A mi dolgunk az az, hogy az erőszak mennyiségét a mindennapi életben és a háborús kockázatot a politikai életben korlátozni próbáljuk - jelentette ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó