Villámgyors Visszacsapás
A magyarországi gyakorlatra német és holland katonák érkeznek. Innen később mintegy ezer katona erdélyi ejtőernyős-gyakorlaton vesz részt Torda és Nagysink közelében.
2024. május 13. 23:08

Katonák a Swift Response – Villámgyors Visszacsapás  – 2024 többnemzeti hadgyakorlaton a pápai MH 47. Bázisrepülőtéren 2024. május 13-án. MTI/Bodnár Boglárka

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat - közölte Turzó Lajos alezredes, a létesítmény parancsnokhelyettese hétfői, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

A hadgyakorlaton, amely egy magasabb szintű NATO-próba alárendeltségébe tartozik, mintegy négy és fél ezer katona vesz részt. A gyakorlatot egy német hadosztály vezetésével tartják meg, lényege a műveleti képesség gyakorlása.
   
A Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre, Pápára 200 földi jármű és 35 forgószárnyas légi jármű, többek között 14 NH90 típusú helikopter vonul fel.
   
A magasabb szintű hadgyakorlat - amely a Steadfast Defender – Rendíthetetlen Védő – 2024 nevet viseli - a NATO egyik legkiterjedtebb, Európát átívelő gyakorlata, amelyben 12 ezer katona vesz részt.
   
A gyakorlatnak három fő irány van, északi irányban Norvégiát és Svédországot, keleti irányban Lengyelországot és Litvániát, déli irányban pedig Magyarországot és Romániát érinti.
   
A magyarországi gyakorlatra német és holland katonák érkeznek. Innen később mintegy ezer katona erdélyi ejtőernyős-gyakorlaton vesz részt Torda és Nagysink közelében.
 

MTI; Gondola
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Ukrajna EU-tagságának elemi feltétele
    Amíg a magyar kisebbség totális - nyelvi, oktatási, állampolgársági - jogfosztásának Ukrajnában nem vetnek véget, addig Magyarországnak nincs más eszköze, mint Ukrajna EU-s és NATO csatlakozásának az akadályozása, másképp nem tudja megvédeni a kárpátaljai magyar kisebbséget.
  • Olimpia 2024
    A francia fővárosban 1900 és 1924 után harmadszor rendeznek nyári ötkarikás játékokat. Franciaországban 1924-ben Chamonix, 1968-ban Grenoble, 1992-ben Albertville volt téli olimpia házigazdája.
  • Magyarjaink hajóztak a Szajnán
    A magyar csapat 180 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a francia fővárosba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk. A nők zöld ruhát, míg a férfiak sötét zakót és világos inget viseltek.
MTI Hírfelhasználó