A HUXIT még nincs soron, de mérlegelendő
A Huxit elindítása nem reális terv, de az arról való gondolkodás igen. Ehhez arra van szükség, hogy a külvilágtól való függésünket fokozatosan csökkentsük. Ez egy régi vita, még a hetvenes évekből – idézi föl Lóránt Károly.
2024. június 17. 19:20

facebook

Súlyos büntetést rótt ki az EU Bírósága Magyarországra: a testület arra kötelezi a magyar államot, hogy fizessen 200 millió euró átalányösszeget, amiért nem teljesítette a bíróság egy ítéletét. Lóránt Károly közgazdászt kérdezte a Gondola.

– Lóránt úr, a luxembourgi testület ítélete célozhatja-e a HUXIT elindítását?

A Huxit elindítása nem reális terv, de az arról való gondolkodás igen. Ehhez arra van szükség, hogy a külvilágtól való függésünket fokozatosan csökkentsük. Ez egy régi vita, még a hetvenes évekből. Liberális, akkor reform közgazdászaink mindig is a gazdasági nyitást erőltették, holott, a magyar gazdaság már akkor is rendkívül nyitott volt, hiányzott a belső vertikális integrációja, ami az óta, különösen a privatizáció miatt, jelentősen tovább romlott.

A hetvenes évekbeli eladósodásunk oka pont az volt, hogy a gazdasági nyitás szükségességére hivatkozva reform közgazdászaink a hitelfelvételt szorgalmazták és meggyőzték a politikai vezetést (Fekete János a hitelfelvételnek nem kezdeményezője csak végrehajtója volt, miután a Nemzeti Bank elnökét, László Andort, rövid úton nyugdíjazták, mert ellenezte a hitelfelvételt). Magyarországnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy a nemzetközi változásoknak való kitettségét csökkentse, csak ezt a célt kell a gazdaságpolitikai középpontjába helyezni, nem pedig a növekedés erőltetését import munkaerővel.

– Az Unió hazánkat pénzszivattyúként használja, egyedül a 27 tagállam közül. Mi lehet e gazdasági hungarofóbia tényleges oka?

A magyarellenesség a nyugati sajtóban régi keletű, és döntően a hazai bal-liberális értelmiséghez köthető.

Már 1987-ben megjelent a New York Timesben egy olyan cikk, ami a lakitelki találkozó kapcsán nacionalizmust emleget. Erre Csoóri Sándor emlékezett vissza a Nappali hold című 1990. nyári naplójegyzeteiben, de én magam is ott voltam 1992. szeptember 23-án egy az amerikai kongresszusban lezajlott meghallgatáson, amikor Tom Lantos a magyar rendszerváltással kapcsolatban a következőket mondta:

„De ez a kataklizmikus változás nemcsak pozitív és demokrata erőket szabadított fel, hanem gonosz, veszélyes, mélységesen negatív erőket is: fajgyűlöletet, etnikai gyűlöletet, vallási gyűlöletet, neonácizmust és neofasizmust.”

Az óta, ha nemzeti elkötelezettségű (tehát nem bal-liberális) kormányok vannak hatalmon, rendszeresen megjelennek a Magyarországot elmarasztaló cikkek. Ezek többnyire, főleg eleinte, a hazai bal-liberális értelmiségtől származtak, de amióta felépítettük a határkerítést és nem üvöltünk együtt a farkasokkal az orosz-ukrán háború kérdésében, a „Hungary bashing” (Magyarország erős kritikája) önjáróvá vált, mindenki, aki egy kis politikai sikert akar magának a nyugati világban, igyekszik hazánkba belerúgni. Sargentini asszony még el is sírta magát örömében, amikor az Európai Parlamentben sikerült némi csalással Magyarországot elítéltetni.

Lóránt Károly – civilek. info

– A pénzkövetelés katonai súlyú fenyegetést jelent, hogyan tudjuk e szélsőséges indulat ellenére is megőrizni EU-tagságunkat?

Az EU-tagságot nehéz elveszteni, az angoloknak is csak kis híján sikerült. A kérdés inkább az, hogy hol tudunk visszatámadni. Az európai parlamenti választásokon volt némi eltolódás a jobboldal felé, de ez nem volt számottevő, és úgy tűnik egy nagy jobboldali csoportot sem sikerül felépíteni, sokkal inkább az várható, hogy az AfD ID-ból való kizárása miatt három jobboldali frakció lesz az Európai Parlamentben. De nem kell feladni, mert az európai lakosság az összes fontos kérdésben a magyar kormánnyal ért egyet, szemben a fősodratú pártok és az Unió vezetésével.

Alkalmazni kell azt a kínai közmondást, hogy ha a tigrist le akarjuk győzni, akkor azt először elméletben kell megtenni. Ez széleskörű felvilágosító munkát jelent, amit a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Brüsszelben szervezett konferenciájával meg is kezdett. Ezt kell folytatni és a mindenhol létező alternatív médiákat kell összeszervezni egy koordinált egységgé, amely megadja az európai politika megfelelően alátámasztott kritikáját és így kell felkészülnünk a 2029-ben esedékes újabb európai parlamenti választásokra, ahol remélhetőleg már tényleg fordulatot lehet elérni.

Molnár Pál 

gondola
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Az Európai Parlament ne legyen bűnözők menedéke
    2023. február 9. és 11. között öt támadást hajtott végre egy külföldi állampolgárságú tagokból álló társaság Magyarországon. Hátulról rontottak rá emberekre, Őket egy meg nem valósult rendezvény résztvevőinek vélték. Különféle eszközökkel, köztük viperával és gumiborítású kalapáccsal brutálisan bántalmazták őket. A megtámadott kilenc ember közül négyen súlyos, öten könnyű sérüléseket szenvedtek.
  • Isten hozott, Barna
    Az egész futballvilág szorított Varga Barnabásért, csatárunk sikeres műtéten esett át. Ma kijöhetett a kórházból, és hazarepülhetett a gólkirály.
  • Terrorizmusfinanszírozás
    Az MNB-szabályozás bővíti a fokozott ügyfél-átvilágítás alá esők körét, egyebek közt a magas terrorizmusfinanszírozási kockázatot hordozó nonprofit szervezetekkel, a magas proliferációs kockázatot hordozó szervezetekkel vagy a stróman kockázatot hordozó, ám az ügyfélismereti beszélgetésben együtt nem működő tényleges tulajdonosú ügyfelekkel.
MTI Hírfelhasználó