A székesegyházak rekonstrukciójáról
A Pázmány mellett szívügyem az általunk a konstantinápolyi ortodox egyháznak, az Egyetemes Patriarchátusnak átadott és teljes rekonstrukció alatt álló volt Károlyi-palota a belvárosi Múzeum utcában, ahol keleti keresztény testvéreink bizantinológiai és teológiai dialógus központot fognak működtetni – Jelzi Semjén Zsolt.
2024. augusztus 31. 22:15

Semjén Zsolt – Kép: Miniszterelnökség.

Semjén Zsolttal, a Kereszténydemokrata Néppárt elnökével, miniszterelnök-helyettessel készített interjút a Vasárnap.

– Lezajlott az Esztergomi Főszékesegyház rekonstrukciójáért hálát adó ünnepi szentmise. Ön annyit mondott, hogy: megígérték, megcsinálták.

– És ahogy ígértem, a történelmi egyházak összes püspöki székesegyházát, és mindezen túl a Kárpát-medencében 3000 templomot tataroztunk és 200 újat építettünk!

Mindennek valóban maradandó, emberöltőkre szóló távlata van.

– Ez a történelmi távlat például akkor tudatosult bennem, amikor negyed százada egyházügyi államtitkár koromban aláírtam – ezernyi, a kommunista rendszer által elvett egyházi ingatlan visszaadásán, rendezésén túl –, hogy visszaadom a Katolikus Egyháznak a Szent István Bazilikát és a Mátyás-templomot. Ilyenkor megtapasztalja az ember, hogy Isten a történelem ura!

Az esztergomi bazilika – Kép: Miniszterelnökség

Mi az, ami még hátra van?

– 2020 tavaszán törvényjavaslatot nyújtottam be, amit elfogadva az Országgyűlés megalkotta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óriási ingatlanjuttatásáról szóló törvényt, és vállaltuk azt is, hogy kulcsrakészre építjük meg. A Károli Gáspár Református Egyetemnél már megtettük ezt. Nemzeti ügy, hogy megépüljön a Pázmány a Belváros közepén, mint minden tekintetben XXI. századi katolikus universitas!

– A baloldal pártjai és a baloldali polgármester is támadja…

– Hát persze. A bolsevik reflexek bolsevik reflexek. De ettől se nekem, se Lázár Jánosnak nincsenek álmatlan éjszakáink. Mi mindenkivel korrekt, méltányos viszonyra törekszünk az ügy érdekében, van, akivel lehet, kár, hogy van, aki konfrontációra játszik. De ahogy a mondás tartja: a kutya ugat, a karaván halad.

– Mi az, ami még prioritás?

– A Pázmány mellett szívügyem az általunk a konstantinápolyi ortodox egyháznak, az Egyetemes Patriarchátusnak átadott és teljes rekonstrukció alatt álló volt Károlyi-palota a belvárosi Múzeum utcában, ahol keleti keresztény testvéreink bizantinológiai és teológiai dialógus központot fognak működtetni. E két mű méltó mai megvalósulása és szimbóluma Szent István örökségéhez való hűségünknek!

Gerzsenyi Krisztián

vasarnap.hu
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Európa három nagy kihívás előtt áll
    Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki Orbán Viktor.
  • Súlyos bűn, de van, ami még annál is súlyosabb!
    Semjén Zsolt úgy fogalmazott: a Pitagorasz-tétel akkor is igaz, ha matektanár alkoholista. Jézus Krisztus evangéliuma akkor is érvényes, ha a plébános részeges vagy bűnös. A KDNP elnöke beszélt arról is, hogy a magyar állam egészének és minden részének feladata identitásunk, a keresztény civilizáció védelme, és ezt rögzítették Magyarország alaptörvényében is.
  • Hova menekültek tömegek Ukrajnából
    Izlandtól Görögországig, a balti államoktól Portugáliáig mindenhol vannak ukrajnai menekültek. A Zelenszkij-rezsim politikájában nem bíztak.
  • Pénzügyminiszterek budapesti tanácskozása
    Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért és pénzügyi stabilitásért felelős alelnöke és Varga Mihály pénzügyminiszter (bal-jobb) az EU gazdasági és pénzügyi minisztereinek, valamint bankelnökeinek informális találkozóján a budapesti Bálna rendezvényközpontban 2024. szeptember 13-án. A tanácskozást az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége alkalmából rendezték. MTI/Illyés Tibor
MTI Hírfelhasználó