Csak fokozná a zűrzavart egy brüsszeli „ellenbürokrácia”
Az Európai Unió előbb esik szét, mielőtt a „francia forradalom" bekövetkezhetne. Most bizonyosodik be, hogy Európa 20.századi lejtmenete az 3.évezredre felgyorsult, szinte minden nemzetközi összehasonlításban szembetűnően kullog a nagy erőközpontok mögött – érzékelteti az Európai Bizottság dilettantizmusát Galló Béla.
2024. október 28. 19:17

wikipedia

Még De Gaulle francia elnök nevezte el brüsszeli bürokráciának az akkor még az acélközösséghez tartozó, a maihoz képest törpe adminisztrációt. Mára a kritika beteljesedett. Az Európai Unió birodalmi ambíciókat tápláló, a nemzeteket nem tisztelő bürokráciává vált – leplezte le a brüsszeli szélsőséget Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója. Galló Béla politológust kérdezte a Gondola.

– Aggasztó törvényszerűség, hogy a nagy szervezetek idővel korruptak lesznek. Ma az EU egyik első számú vezetője az évszázad legnagyobb korrupciójának gyanújában él, ezt tisztáznia sem kell neki; egy több bőröndnyi bankóköteggel lebukott görög politikusnőt kiengedtek a börtönből, ügye elhalt, egy ciprusi, gigantikus bankbetéttel lebukott politikusnő ellen vizsgálat sem indult. Itáliai korrupciós EU-bűnözők ellen nyomozás indult, elhalt. Mennyiben segítene egy szintén nagyra duzzasztott ellenbürokrácia, amely a brüsszelit sakkban tartaná?

– Ellenbürokrácia? Kafkával szólva, egy másik kastéllyal a kastély ellen? Ez alighanem fokozná a zűrzavart. Arra viszont szükség lenne, hogy a jelenlegi túlbonyolított - a saját zsebek és föderalizáció politikai szolgálatába állított bürokratikus szövevényt - alaposan megreformálják. Mindenekelőtt ne a Tanács szuverén mozgásterét korlátozzák (pl. a vétójog megnyirbálása), hanem a Bizottság és a Parlament túlterjeszkedését. Ez lenne összhangban a szuverén európai nemzetek eredeti integrációs alapelveivel. Csakhát erre vajmi kevés akarat mutatkozik.

– Politikuskaszt alakult ki, választáson megbuktathatatlan személyi garnitúrával. A história jelzi, hogy ilyenkor egy idő után „francia forradalmak" alakulnak ki: tömeggyilkossággal, a király lefejezésével. A brüsszeli bürokrácia fejeinek ettől miért nem kell félniük?

– Az Európai Unió előbb esik szét, mielőtt a " francia forradalom" bekövetkezhetne. Most bizonyosodik be, hogy Európa 20.századi lejtmenete az 3.évezredre felgyorsult, szinte minden nemzetközi összehasonlításban szembetűnően kullog a nagy erőközpontok mögött. Már az sem érvényes, hogy " legalább a béke bizosítékaként funkcionál". Az elmúlt évtizedekben Európa déli és keleti részei háboŕús tereppé váltak, keleten jelenleg is háboŕú dúl, amit az amerikai demokratákat követő uniós fősodor lelkesen támogat, a béke híveit pedig megbélyegezné. Ugyanakkor persze a magországok társadalmain belül sincs béke: megrendülőben a jóléti komfort, az egykori európai értékek a visszájukra fordulnak. Mindez gyorsuló ütemben zajlik, s előbb beérik, mint bármiféle forradalom. Ámbár, ha úgy tetszik, az illúziók eróziója maga is forradalom.

Galló Béla – cs3.hu

– A szélsőségesek időnként felvetik, EU-katonaságot is kellene felállítani. Ez az agyrém a további birodalmasodást taszítaná előre. Az EU eredetileg gazdasági szerveződés volt, ma azonban Emmanuel Macron mondja, hogy a versenyképesség elvesztése ez EU elhalását okozza. Miért lehetünk biztosak benne, hogy az EU már nem fog visszatérni régi céljaihoz, miért hiúsul meg az alapító atyák "Európa keresztény lesz, vagy nem lesz" ábrándja?

– Ha az előzőekhez tartjuk magunkat, ez a túl- és rossz irányba bürokratizálódó unió, a maga hanyatló nemzetközi trendjével és belső társadalmi konfliktusaival hogyan teremthetne "európai hadsereget"? Volt már a történelemben európai szintű katonai erő, például az, amelyik Budát 1686-ben az oszmánok alól felszabadította, de az szuverén aktorok együttműködésén alapult, nem terjeszkedett túl konkrét célján. Persze a papír mindent elbír, még egy "európai hadsereget", egy fiók NATO-t is.

Molnár Pál
 

Gondola
Címkék:
  • Ezt a harcot még nem vívtuk meg
    Brutális, kíméletlen szellemi rombolás kell ahhoz, hogy egy kultúra ezt a képességét elveszítse s az adott népet, nemzetet elveszejtse. Nálunk ez az elveszejtés 1900-ban kezdődött.
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • Csak fokozná a zűrzavart egy brüsszeli „ellenbürokrácia”
    Az Európai Unió előbb esik szét, mielőtt a „francia forradalom" bekövetkezhetne. Most bizonyosodik be, hogy Európa 20.századi lejtmenete az 3.évezredre felgyorsult, szinte minden nemzetközi összehasonlításban szembetűnően kullog a nagy erőközpontok mögött – érzékelteti az Európai Bizottság dilettantizmusát Galló Béla.
  • Veszélyben az Európai Unió léte
    A téves brüsszeli szankciós politika hatására a tavalyi évben az Európai Unió GDP-je 0,2 százalékkal emelkedett, míg az orosz GDP 3,6 százalékkal. Az unió vezetésének téves gazdaságpolitikája miatt az EU részesedése a világ GDP-jében évről évre csökken. Az EU-ban az elektromos áram ára 2-3-szor, a földgáz ára 4-5-ször nagyobb, mint az Egyesült Államokban. Ez az európai ipar súlyos versenyhátrányához vezet - összegzett Kövér László.
  • Színt vallott a Tisza Párt: támogatják az LMBTQ-propaganda terjesztését
    Újabb fajsúlyos témakörben mutatták meg valódi arcukat Magyar Péterék, a Tisza Párt európai parlamenti képviselői ugyanis szavazataikkal kiálltak a genderideológia és az LMBTQ-propaganda támogatása mellett. Nem véletlen, hogy már a nyáron rendezett budapesti Pride felvonulás résztvevői is arról beszéltek: Magyar Péter több jogot ad majd a szivárványos szervezeteknek, ha esetleg hatalomra kerül.
MTI Hírfelhasználó