Meghalt az Unabomber néven hírhedtté vált amerikai terrorista
2023. június 10. 23:45

Meghalt egy börtönkórházban az Unabomber néven elhíresült Theodore Kaczynski, aki 1978 és 1995 között több mint egy tucat bombatámadással 3 embert megölt és 23-at megsebesített az Egyesült Államokban.

Unabomber' Ted Kaczynski found dead in US prison cell | US News | Sky News

skynews

A férfi tényleges életfogytiglani börtönbüntetését töltötte, holttestét szombaton reggel találták meg cellájában az észak-karolinai börtönkórházban, ahova egy Colorado állambeli magas biztonsági szintű szövetségi intézetből szállították át korábban.
   

Az egykori terrorista, aki majdnem két évtizeden keresztül jelentett közbiztonsági kockázatot és akit a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) története egyik legköltségesebb nyomozása után tudott csak megtalálni, 81 éves volt.
   
Theodore Kaczynski a Harvardon szerzett matematikus végzettséget, gyerekként zseninek tartották, aki 16 évesen kezdte meg egyetemi tanulmányait.
   
Merényleteivel társadalomkritikus nézeteire akarta felhívni a figyelmet. Az első házilag készített csomagbombája 1978-ban robbant fel, amit egy egyetemi tanárnak szánt, de egy biztonsági őr bontotta ki és sérült meg. 1979-ban csak a robbanószerkezet konstrukciós hibája miatt nem lépett működésbe egy repülő fedélzetére feljuttatott bombája, ami hatóságok szerint képes lett volna megsemmisíteni az American Airlines Chicagoból Washingtonba tartó járatát. Ezt követően, esetenként néhány év szünettel, rendszeresen hallatott magáról, későbbi célpontjai között voltak számítógépes és informatikai vállalkozók is, akik közül hárman vesztették életüket.
   
Az Unabomber elnevezés rövidítést takar, amit a nyomozók adtak neki, és ami egyetemi és repülőgépes robbantót jelent.
 
Kaczynskinek 1995-ben sikerült elérnie, hogy az Ipari társadalom és jövője címen írott kiáltványát, amiben a technológiai fejlődés kritikáját fejtette ki, az Egyesült Államok két meghatározó napilapja, a New York Times és a Washington Post közölje, aminek fejében azt ígérte, hogy felhagy a merényletekkel.

Industrial Society and Its Future
   
enbook

A nyomozóhatóság végül 1996-ban egy Montana állambeli vidéki, alig 10 négyzetméter alapterületű kunyhóban fogta el.

A bírósági eljárásban az igazságügyi pszichológus szakértő paranoid skizofréniát állapított meg nála

Ő azonban visszautasította, hogy ügyvédje az elmeállapotára építse fel a védelmet. Vádalkut kötött a bírósággal, 16 merényletért vállalta a felelősséget.
 

MTI
Címkék:
 • A médiumok sodrása: aki győz, az „populista"
  Nem az a lényeges, hogy a holland polgárok hogyan szavaznak. Hanem az, hogy az úgynevezett brüsszeli politikusok elégedettek-e a demokrácia megnyilvánulásával. Ez önmagában mutatja, hogy bohózattá züllött az Európai Unió. Ugyan nem küldtek tankokat tagállamokba, mint a Kreml tette 1956-ban és 68-ban – még. De zavarja őket a nép, a lakosság.
 • „Halogén” ünnep
  A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
 • Orbán Viktor és Emmanuel Macron tárgyalása
  A magyar kormányfő a francia államelnökkel találkozott Párizsban munkavacsorán.
 • A görögkatolikusok életereje
  Semjén Zsolt a Hajdúdorogi Főegyházmegye debreceni görögkatolikus oktatási és képzési központja felújított épületének ünnepélyes megszentelésén azt mondta, a keleti, bizánci hagyomány megkerülhetetlen a magyar egyház és Magyarország történetében: ha ez nem volna, szegényebb lenne a magyar egyház, az egyetemes egyház és Magyarország is.
 • Mikor értjük meg végre Advent 2023 üzenetét?
  A XIX-XX. század kommunista mozgalmai, azon belül a szélsőséges feminizmus, a nyugati országokban és a szovjet birodalomban fölöslegesnek tartotta a családot, a családért hozott áldozatot. Egyik ideológusuk, Alexandra Kolontáj, azt hirdette, hogy természetellenes kényszer a család – idézi fel a szélsőbaloldali idiotizmust Benda József.
MTI Hírfelhasználó