Migránsokat repülőn szállító embercsempészek
2023. november 15. 16:32

Légi úton csempészett migránsokat az a bűnözői hálózat, melynek tizenegy tagját Belgiumban, Görögországban és Svédországban állították elő - tájékoztatott az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust szerdán.

A hágai közlemény szerint a hálózat főként iraki migránsokat utaztatott hamis vagy lopott okmányokkal Görögországból a brüsszeli nemzetközi repülőtérre, illetve a charleroi-i légikikötőbe. Onnan újabb hamis okmányokkal más uniós országokba vagy Norvégiába szállították az érintetteket autóval vagy szintén repülőgéppel.
   
A migránsoktól egyenként legalább öt-hatezer eurót (mintegy 2-2,4 millió forint) kértek egy-egy ilyen utazásért.
   
A csempészhálózattal kapcsolatos nyomozás 2022 áprilisában kezdődött, miután a fapados járatoknak is otthont adó charleroi-i repülőtéren elfogták az egyik csempészt, aki éppen három illegális migránst kísért. A vizsgálatok során egy szír és egyiptomi állampolgárságú tagokból álló szervezett bűnözői csoportot azonosítottak, amely egyszerre kettő-négy illegális migráns utazását segítette Görögországból Belgiumba, majd onnan tovább. A migránsok korábban illegális útvonalakon jutottak Görögországba - tette hozzá közleményében az Eurojust.
   
Az Európai Unió szintén hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol közleményében további részleteket közölve arról tájékoztatott, hogy a november 13-i akciónapon tizenhat házkutatást tartottak Belgiumban és Görögországban, két utazási irodánál tartottak rajtaütésszerű vizsgálatot Athénban, telefonokat és egyéb elektronikus eszközöket, számos hamisított román és a bolgár útlevelet, és közel 200 ezer euró (mintegy 80 millió forint) készpénzt foglaltak le. A bűnözői csoport tagjai közül nyolcat Belgiumban, kettőt Görögországban, egyet pedig Svédországban fogtak el - tették hozzá.
 

MTI
Címkék:
 • A médiumok sodrása: aki győz, az „populista"
  Nem az a lényeges, hogy a holland polgárok hogyan szavaznak. Hanem az, hogy az úgynevezett brüsszeli politikusok elégedettek-e a demokrácia megnyilvánulásával. Ez önmagában mutatja, hogy bohózattá züllött az Európai Unió. Ugyan nem küldtek tankokat tagállamokba, mint a Kreml tette 1956-ban és 68-ban – még. De zavarja őket a nép, a lakosság.
 • „Halogén” ünnep
  A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
 • Az Elgin-kincs körül fellángolt vita
  Micotákisz úgy fogalmazott: a jelenlegi helyzet olyan, mintha Leonardo mesterművét, a Mona Lisát félbe vágnák, és egyik felét a British Museumban, a másikat jelenlegi kiállítási helyén, a párizsi Louvre-ban őriznék.
 • A fundamentum Jézus Krisztus evangéliuma
  Semjén Zsolt hangsúlyozta: a Kereszténydemokrata Néppárt mindig az interkonfesszionalitást képviselte. Ezért a KDNP Protestáns Műhelye nem egyfajta zárvány, hanem szellemi többlet, ami a klasszikus és a legmodernebb protestáns könyvekkel és gondolatokkal gazdagítja és inspirálja a Kereszténydemokrata Néppártot, és így a magyar kereszténydemokráciát.
 • Emlékmű az Aranycsapat tiszteletére Csólyospáloson
  „Székelyföld nélkül nincsen Erdély, Erdély nélkül pedig nincsen Magyarország, így Kárpát-haza”- fogalmazott Lezsák Sándor, majd hozzátette, ennek a Kárpát-hazának közös sikerélménye a 6:3, és pont az ilyen örömforrások segítenek át minket a nehézségeken, az európai- és világpolitika zűrzavarain.
MTI Hírfelhasználó