Tizenévesek jelentkezhetnek a Tudományos és Innovációs Olimpiára
2023. november 21. 14:15

A Magyar Innovációs Szövetség, 2023. november 27-én, éjfélig várja a nevezéseket a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára – jelentette a MISZ a Gondolának.

innovacio

A pályázati felhívás szerint a kreatív fiatalok összesen több mint ötmillió forint jutalmat és költségtérítést kaphatnak, kvalifikálhatják magukat az Európa-, illetve a világbajnokságra, vagy eljuthatnak a Nobel-díj átadásra is. A legeredményesebb felkészítő tanárok és középiskolák szintén kiemelt támogatásban részesülnek.

A 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpián 14-19 éves elsősorban kreatív fiatalok indulhatnak önálló projekttel határon innen és túl. A versenyre már eddig is többen adtak be pályázatot, és nagyon sokan érdeklődnek a diákok és tanárok körében egyaránt. Fontos, hogy a végső 2023. november 27-i határidőre beadják a kidolgozandó vagy megoldandó természettudományi, matematikai, környezetvédelmi ötlet, illetve feladat legfeljebb kétoldalas vázlatát. A beadott pályázatok közül a bírálóbizottság kiválasztja a továbbjutókat, akinek 2024. április 8-ig lesz lehetőségük a projekt részletes kidolgozására, és prezentálására.

A 2023-24. évre meghirdetett OTIO első 3 helyezettje (összesen 10 pályázó) 200.000–500.000 Ft, míg a további 10-15 kiemelt dicséretes pályázó 100.000 Ft jutalomra lesz jogosult, illetve különdíjban részesül a legsikeresebb határon túli fiatal is. Az első 3 helyezett a felvételi eljárás során plusz pontban részesül a legtöbb egyetemen. Az Olimpián legeredményesebben szereplő 8-10 iskola 800.000–1 millió Ft támogatásban, a legeredményesebb tanárok 600–800 ezer Ft egyszeri elismerésben részesülnek.

A három I. helyezett részt vehet a kétfordulós EU Fiatal Tudósok Versenyén, ugyanis a hazai verseny része az európai versenysorozatnak. A legjobbak további rangos nemzetközi versenyekre is eljuthatnak pl. az Egyesült Államokban megrendezendő tudományos versenyek olimpiájára (Regeneron ISEF), valamint szakmai utakon, fórumokon, kutatóheteken, akár a Nobel-díj átadási ünnepségén is részt vehetnek.

A verseny részletes felhívása a www.innovacio.hu valamint a www.otio.hu portálon olvasható. Nevezni az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia honlapján lehet a www.otio.hu/nevezes oldalon.

További információ: Pazsák Zsófia versenyigazgató: 30/955-0420 vagy Garay Tóth János, kommunikációs igazgató: 30/900-4850, e-mail: garaytoth@t-online.hu

A Gondolához elküldött jelentést a Magyar Innovációs Szövetség részéről Dr. Pakucs János, a Szervezőbizottság elnöke jegyezte.

gondola
 • A médiumok sodrása: aki győz, az „populista"
  Nem az a lényeges, hogy a holland polgárok hogyan szavaznak. Hanem az, hogy az úgynevezett brüsszeli politikusok elégedettek-e a demokrácia megnyilvánulásával. Ez önmagában mutatja, hogy bohózattá züllött az Európai Unió. Ugyan nem küldtek tankokat tagállamokba, mint a Kreml tette 1956-ban és 68-ban – még. De zavarja őket a nép, a lakosság.
 • „Halogén” ünnep
  A magyar kultúra kimeríthetetlen kincsesbánya. Egy emberi életpálya kevés ahhoz, hogy a legfényesebb kincseket is fölfedezzük, és hagyjuk, hogy hassanak ránk, hogy valódi, nemes élményeket adjanak, melyek gazdagítanak, erősítenek, szépségekkel töltenek fel bennünket.
 • Francia falunap: „Fehéreket jöttünk gyilkolni!”
  „Fehéreket jöttünk gyilkolni!” – felkiáltással rontottak tucatnyian az ünneplő tömegre. Tizenhét fiatalt szurkáltak össze, többen súlyosan megsérültek, egy fiú pedig meghalt.
 • Az Anna-réti kápolna a Normafánál
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében az elmúlt években készült legjelentősebb templomnak nevezte a kis kápolnát, amely Budapest tetejéről néz le és világít rá a nemzet fővárosára.
 • A Gutenberg-világ után Zuckenberg-galaxis
  Egykor Gutenberg világában éltünk, ma pedig Zuckenbergében - hangzott el. Talán még soha nem volt akkora kommunikációs szakadék a generációk között, mint napjainkban.
MTI Hírfelhasználó