A romániai magyarok több mint 60 százaléka magyar állampolgár is
2024. február 26. 17:09

A romániai magyaroknak már több mint 60 százaléka rendelkezik magyar állampolgársággal – közölte hétfőn a romániai magyar közösségre reprezentatív mintán végzett felmérés adataira hivatkozva az Eurotrans Alapítvány.

A magyar állampolgárság megszerzését, az ezzel kapcsolatos ügyintézést segítő erdélyi magyar szervezet a SoDiSo Research cégtől rendelt közvéleménykutatást a témában. Ebben a romániai magyaroknak a magyar állampolgársághoz fűződő viszonyát és terveit, valamint a támogatási lehetőségek igénybevételének gyakoriságát és hajlandóságát is mérték. Az eredményekből kiderült, hogy a magyar állampolgársággal rendelkező felnőttkorú romániai magyarok aránya meghaladta a 60 százalékot – áll az Eurotrans Alapítvány MTI-nek elküldött hétfői közleményében. Eszerint a válaszadók 61 százaléka mondta azt, hogy igényelte a magyar állampolgárságot, míg 18 százalékuk még nem kérvényezte a honosítást, de ezt tervezi a jövőben. A romániai magyarok 19 százaléka egyáltalán nem szándékozik élni a lehetőséggel, azonban az elzárkózók aránya jelentősen csökkent a korábbi kutatási eredményekhez képest – írták.

Az adatokból az is kiderül, hogy jellemzően a nagyobb városokban élők, a fiatalok, illetve a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében kiemelkedő a magyar állampolgárság megléte. A közvéleménykutatás a magyar kormány által a külhoni magyaroknak biztosított számos támogatásra és kedvezményre is kitért. Kiderült, hogy a közvetlen külhoni támogatások közül a „Szülőföldön magyarul” nevelési-oktatási támogatás a legnépszerűbb. A válaszadók 57 százaléka mondta azt, hogy ő, vagy valamelyik közeli családtagja igénybe vette. Az anyasági támogatás kérelmezéséről a válaszadók 16, a babakötvény igényléséről 12 százaléka számolt be. A Magyarország területén biztosított utazási támogatások igénybevétele jóval kisebb, a megkérdezettek 6 százaléka élt ezzel a lehetőséggel.

Az Eurotrans Alapítvány közleményében arra emlékeztet, hogy e támogatási területen március elsejétől jelentős változás várható. Péntektől a Magyar Igazolvánnyal rendelkező külhoni állampolgárok négy helyett évi tizenkét alkalommal élhetnek a kedvezménnyel. Az eddigi 90 százalékos kedvezmény helyett pedig teljes ingyenességre lesznek jogosultak. Kifejtik: a Magyar Igazolványt minden Romániában állandó lakóhellyel rendelkező, magát magyar nemzetiségűnek valló személy kérheti. Ellenben nem jogosult rá az, aki állandó magyarországi lakcímmel rendelkezik.

A magyar állampolgárságra vonatkozó kutatás hibrid módszertannal készült 2023 novemberében 1213 személy telefonos, míg idén januárban 882 ember személyes megkérdezésével. A felnőtt korú erdélyi magyarokra vonatkozó reprezentatív minta teljes mértéke 2095 személy, az eredmények 95 százalékos valószínűség mellett 2,9 százalékos hibahatárral érvényesek – közölte a megrendelő. Az alapítvány legutóbb tavaly októberben, új marosvásárhelyi székhelyének az avatóján közölt adatokat a magyar állampolgársággal rendelkező romániai magyarokról egy 2022-es felmérés eredményeire hivatkozva. Az akkori megkérdezettek 54 százaléka mondta azt, hogy magyar állampolgársággal is rendelkezik.

MTI
Címkék:
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • Kötelező sorkatonai szolgálat a királyságban?
  Sunak szerint a fiataloknak nemzedékek óta nem volt alkalmuk ilyen tapasztalatok megszerzésére, ugyanakkor túl sok lehetőség veszett oda "céltalanul, bűnözéssel vagy munkanélküliként eltöltött életek során".
 • Háború vagy béke
  Orbán Viktor hangsúlyozta: céljuk, hogy ha valamit építenek, az a legjobb legyen, és ha valami magyar, az jelentse azt, hogy a legjobb. Ennek példája Mezőhegyesen az új csarnok is.
 • Ütőképes magyar haderő
  A veszélyek korában, amikor a szomszédban és a Közel-Keleten is háború zajlik, valamint a Nyugat-Balkánon is feszült a helyzet, különösen fontos, hogy egy felkészült és a legkorszerűbb haditechnikai eszközökkel rendelkező honvédség álljon a haza szolgálatában.
MTI Hírfelhasználó