Területvédelmi tartalékosok toborzása
2024. május 7. 21:58

A területvédelmi tartalékos rendszer keretét teljessé tettük, a következő feladatunk az építkezés, nemsokára nagyszabású toborzásba kezdünk - mondta a honvédelmi miniszter az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred csapatzászló-adományozó ünnepségén kedden Gödöllőn, a Szentháromság templomban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, céljuk, hogy minél többen döntsenek úgy, tenni akarnak Magyarország védelméért, és részei legyenek "ennek a nagy családnak, amely nemcsak embert próbál, de embert farag".
   
A hivatásos és a területvédelmi tartalékos rendszer egymást kiegészíti, míg a high-tech eszközökkel felszerelt, bázisokon elhelyezkedő hivatásosok adják a haderő gerincét, a hagyományos, könnyű fegyverzetű tartalékosok az országot "kapilláris-szerűen szövik át", és saját környezetükért, otthonukért felelnek, legyen az objektumvédelem vagy gerillahadviselésre való felkészülés - fejtette ki a miniszter.
   
Hangsúlyozta, a most teljessé váló, hét ezredből álló területvédelmi komponens a Magyar Honvédség korszakváltásának fontos alkotóeleme lett. Megjegyezte, 2010-ben úgy vették át a honvédséget, hogy mindössze tizenhét tartalékosa volt.
   
Szalay-Bobrovniczky Kristóf idézte vitéz Temessy Milán tábornokot, aki szerint "a zászló minden időben, korban a nemzeti ideálok megszemélyesítője, az egész haza képviselője volt, szinte élő szent valóság és a szent korona után a legnagyobb jogi személy".
   
A csapatzászló egyrészt szimbóluma a magasztos katonai erényeknek, a hazaszeretetnek, bátorságnak, hűségnek, önfeláldozásnak, ugyanakkor az egység jelképe is, olyan jelvény, amely alatt győzni vagy meghalni kell - fogalmazott a miniszter.
   
Emlékeztetett arra, hogy az ezred névadója, elődalakulatának legendás parancsnoka vitéz Reviczky László ezredes volt, akinek hírneve "a szembenállókban dermesztő félelmet, a bajtársakban tiszteletet és csodálatot keltett".
   
A csapatzászlót ősi magyar szokás szerint adják át, egyházi szertartás keretében, zászlószegeléssel, a védnökséget elfogadó zászlóanya jelenlétében - mutatott rá Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Hozzáfűzte, a szegek ünnepélyes beverése a honvédséget és a hazát is szimbolizáló zászlórúdba olyan, mintha aláírással pecsételnék meg, hogy bármi áron védelmezni fogják a hazájukat, vagyis megerősítenék katonai esküjüket.
   
Az ünnepi szentmise előtt Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóság igazgatója, az államfő főhadsegéde, valamint Reviczky Éva, az ezred névadójának leszármazottja, a zászlóanya szalagot kötött a csapatzászlóra, amelyet felszenteltek és megáldottak.

mti
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Sok patrióta harcosra van szükségünk Európában
    "Nagy közös csata előtt állunk, Brüsszel tömeges illegális migrációt szabadít ránk, genderpropagandával mérgezi a gyermekeinket, sorsára hagyja a vidéket és rombolja a hagyományos családokat, és ezt mi nem hagyhatjuk" - fogalmazott a kormányfő.
  • Hatalmas magyar siker Amerikában
    Maya Ajmera, a Society for Science elnök-vezérigazgatója a díjátadó ceremónián büszkén vallotta, hogy az ISEF után Los Angelest elhagyva biztos benne, hogy a világ jó kezekben van. A tudomány átformálja a világot, a jelen lévő fiatal tudósok, kutatók pedig ennek a folyamatnak az elengedhetetlen mozgatórugói.
  • A csíksomlyói Hármashalom-oltárnál
    A pünkösdszombati esős reggel ellenére az idei búcsús nagymisére is több százezren érkeztek az őket már derűs idővel fogadó Kis- és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregbe, a Hármashalom-oltár elé a világ minden tájáról.
MTI Hírfelhasználó