Szlovénia kezdeményezi Palesztina államként történő elismerését
2024. május 9. 14:05

A szlovén kormány csütörtökön kezdeményezte Palesztina államként való elismerését - közölte Tanja Fajon külügyminiszter az X-en.

Tanja Fajon | GOV.SI

Fajon – gov.si

Kiemelte: ez az első és visszafordíthatatlan lépés. Az elismerési indítványt egy hónapon belül vagy legkésőbb június 13-ig benyújtják a parlamentnek - tette hozzá.
   
"Szlovénia ezzel egyértelmű üzenetet küld a közel-keleti béke és a kétállami megoldás sürgős szükségességéről" - írta Fajon.
   
A lépésre azt követően került sor, hogy Spanyolország, Írország, Málta és Szlovénia miniszterelnöke március végén nyilatkozatot írt alá, melyben leszögezték: készek elismerni a palesztin államot, ha a lépés "pozitív hozzájárulást jelent, és a körülmények is megfelelőek".
   
A Palesztina független államként való elismerésére vonatkozó javaslatot a ljubljanai kormány készíti el, majd jóváhagyásra a parlament külpolitikai bizottsága és a nemzetgyűlés elé terjeszti.
   
Az elfogadáshoz egyszerű többség is elegendő. A kormánykoalíció pártjai támogatják Palesztina elismerését, a két ellenzéki párt, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) és az Új Szlovénia (NSi) azonban visszafogottan nyilatkozik, vagy teljesen ellenzi a javaslatot.
 

mti
Címkék:
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • A KDNP kilép az Európai Néppártból
  Ez az EPP az identitás-vesztő balratolódás következtében már nem az, aminek kereszténydemokrata alapítói megalkották. A kereszténydemokrata hangok az utóbbi időben egyre halkultak az EPP-n belül, az évek során egyre nehezebb kompromisszumokra volt szükség – olvasható a közleményben.
 • Bátorság kell kisebbségi jogok eléréséhez
  Kalmár Ferenc az Európa Tanács fennállásának 75. évfordulója alkalmából a nemzeti kisebbségekhez tartozó fiatalok aktív politikai részvételéről szóló konferencián záróbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos alapfogalmakkal sajnos a fiatalok nincsenek tisztában, az egyik ilyen a nemzeti identitás, amelyet az emberi méltóság részének nevezett.
 • Késely Ajna Európa-bajnok
  A 22 éves magyar versenyző nagyjából a táv feléig csak utazott a mezőnnyel, utána viszont könnyedén lépett el, és 8:29.96 perccel, több mint három és fél másodperces előnnyel csapott a célba.
MTI Hírfelhasználó