A kiberbűnözés elhárítását célzó kampány
2024. május 14. 15:34

Az idén is folytatja a kiberbűnözők csalási kísérleteinek felismerését és elhárítását célzó, 2023-ban megkezdett kampányát a Médiaunió Alapítvány.

Médiaunió

mediaunio

Az alapítvány kedden az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a KiberPajzs Programmal együttműködésben zajló "A kulcs te vagy!" kampány célja a kiberbűnözők csalási kísérleteinek felismerése és elhárítása, hogy felhívják a figyelmet a terület veszélyeire, tudatosítsák, hogy gyakorlatilag mindenki érintett, valamint hogy felkészítsék az embereket a veszélyhelyzetek felismerésére, a helyes lépésekre.

 

KiberKedd: Hogyan próbálták KiberPajzs Lajost átverni a banki csalók? | Nemzeti Kibervédelmi Intézet

nki.gov.hu
   

Azt írták, a kiberbűnözés egyre gyakoribb; az Igazságügyi Minisztérium Áldozatsegítő Szolgálatához érkező esetek 7 százaléka, az azonnali pénzügyi segély iránti kérelmeknek pedig a 26 százaléka ebbe a kategóriába tartozott tavaly, ezért mindenkinek érdemes tisztában lennie azokkal a csalási, manipulációs technikákkal és kommunikációs fordulatokkal, amelyekkel a bűnözők megpróbálják átverni az embereket.
   
A közleményben idézik a minisztérium igazságügyi szakmai irányítási főosztályvezetőjének nyilatkozatát, melyben Diamantopoulosné Kenyeres Gabriella arról számolt be, hogy a kiberbűncselekménnyel kapcsolatos esetek 13 százaléka hamis banki telefonhívás, 16 százaléka adathalász banki e-mail, 28 százaléka pedig hamis online webáruházakhoz, ajánlatokhoz köthető, az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalások aránya pedig a 2022-es adatokhoz képest hétszeresére emelkedett.
   
A főosztályvezető elmondta, abban az esetben, ha valaki rájött, hogy csalás áldozatává vált, értesítse a történtekről a bankját, tiltsa le bankkártyáját, tegyen feljelentést a hatóságoknál, illetve vegye fel a kapcsolatot az Igazságügyi Minisztérium hozzá legközelebb eső áldozatsegítő központjával.
   
Szilágyi Zsuzsanna, a Békéscsabai Áldozatsegítő Központ koordinátora a közlemény szerint arra hívta fel a figyelmet, hogy a potenciális áldozatok helyzetét az is nehezíti, hogy sokszor tapasztalt, "igazi profi" bűnözőkkel állnak szemben, akik már áldozatuk hanghordozásából, szóhasználatából érzékelik, hogy meddig mehetnek el, milyen félelmei, szorongásai vannak az adott embernek, amelyeket kihasználva bármire rá tudják őket venni.
   
Dávidné Hidvégi Julianna klinikai szakpszichológust, az Áldozatsegítő Szolgálat szakértőjét is idézi a Médiaunió Alapítvány közleménye, aki azt emelte ki, hogy nincs két teljesen egyforma kiberbűnözési ügy, de az úgynevezett csalási forgatókönyvekben szinte minden esetben előfordul egy alapvető elem: a gyors cselekvésre sarkallás.
   

A digitális csalók sokféleképpen próbálkoznak, céljuk azonban mindig ugyanaz: a megfélemlített ember ijedtében gondolkodás nélkül, reflexszerűen reagáljon, kikapcsolva a természetes bizalmatlanságát és óvatosságát - mondta a szakpszichológus, hozzátéve: a lényeg az, hogy "időt nyerjünk, egy általa nem várt reagálással elbizonytalanítsuk a csalót, visszavegyük a vezetést, és ne hagyjuk, hogy ő irányítson".
   
A szakértő azt tanácsolja: ha valaki úgy érzi, elhatalmasodnak rajta a kibertámadás okozta lelki nehézségek, feltétlenül kérje pszichológus segítségét - áll a Médiaunió Alapítvány közleményében.
 

mti
Címkék:
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Kajak-kenu Eb - Két arany 5000 méteren
  A kajakosoknál Kőhalmi Emese a négyes élboly tagja volt a hatfős mezőnyben, majd a hajrához közeledve átvette a vezetést, és bár svéd riválisa az utolsó métereken szorongatta, visszaverte a támadást és nagyszerű győzelmet aratott.
 • Nagy Imre újratemetése a nemzet egységét mutatta meg
  "Ránk akarják kényszeríteni a genderideológiát, a fegyveres konfliktusban való részvételt, és súlyos pénzbüntetéssel, zsarolással azt, hogy kikkel éljünk együtt" - sorolta a miniszterhelyettes, aki kiemelte: "nemzetünk szuverenitása olyan érték, amelyről semmilyen áron nem vagyunk hajlandóak lemondani."
 • Rétvári Bence a pénzügyi hadüzenetről
  Nemcsak hogy nem fizetik ki azt a közel 800 milliárd forintot, amibe került a külső határvédelem, hanem megbüntetnek minket a schengeni jogszabályok betartásáért és a külső határ védeleméért - leplezte le a hungarofóbokat Rétvári Bence.
MTI Hírfelhasználó