Feljelentés vagy böszmeség?
2024. május 24. 16:44

A Demokratikus Koalíció (DK) különösen nagy kárt okozó csalás, valamint hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentést tesz Sulyok Tamás köztársasági elnök ügyében - jelentette be az ellenzéki párt EP-képviselője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Dobrev Klára felidézte, szerdán és csütörtökön arról beszélt, hogy az államfő a kétezres évek elején, még ügyvédként, törvényellenesen játszott át magyar termőföldeket külföldieknek.
   
A DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Sulyok Tamás ügyvédként 2013. január 14-től 2015. december 23-ig a "földmutyit bonyolító" Agronomia Kft. osztrák tulajdonosainak volt a kézbesítési megbízottja. Ezalatt a kft.-ből kiválással létrejött egy Sopronban bejegyzett, Botanic - Garden nevű cég, amelynek Sulyok Tamás 2014. november 13-tól 2016. február 15-ig szintén a kézbesítési megbízottja volt - tette hozzá.
   
Dobrev Klára azt mondta, hogy a jelenlegi köztársasági elnök 2019. október 4-ig ügyvédként is tevékenykedett, "legalábbis ezt mutatják a közhiteles nyilvántartások".
   
Hangsúlyozta: Sulyok Tamás azonban 2014. szeptember 27-től alkotmánybíró, 2015. április 1-jétől pedig az Alkotmánybíróság elnökhelyettese lett. Az Alkotmánybíróságról szóló törvény értelmében ugyanakkor egy alkotmánybíró nemcsak ügyvédi, de semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytathat. Két dolgot csinálhat, ami nem összeférhetetlen a pozíciójával: könyvet írhat és egyetemen taníthat - mondta Dobrev Klára.
   
Hozzátette: az államfő a Sopronban bejegyzett cégnél már hivatalban lévő alkotmánybíróként vált kézbesítési megbízottá.
   
Sulyok Tamás "tudatosan, alkotmánybíróként, esküjét megszegve, egy osztrák földmaffiás cég érdekében járt el" - jelentette ki az EP-képviselő.
    Kiemelte, hogy amíg az összeférhetetlenség fennáll, addig egy alkotmánybíró nem vehet fel fizetést és nem járhat el alkotmánybíróként. Úgy fogalmazott, hogy "éveken keresztül olyan alkotmánybírósági határozatok születtek, amelyekben Sulyok Tamás alkotmánybírónak nem is szabadott volna részt vennie, nem szabadott volna szavaznia".
    Azt mondta: Sulyok Tamás 2014. szeptember 27. és 2019. október 4. között "a gyanú szerint összeférhetetlenségi okok fennállta miatt nem részesülhetett volna juttatásokban". Tehát "a gyanú szerint legkevesebb (...) 153 millió 634 ezer 560 forint díjazáshoz jutott hozzá törvénytelenül" - mondta Dobrev Klára.
    Kijelentette: mivel az Alkotmánybíróságnak jelenleg nincsen elnöke, ezért az elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettestől kérte levélben, hogy "követelje vissza" Sulyok Tamástól a több mint 153 millió forintot.

 

A Legfőbb Ügyészségre megérkezett Dobrev Klára beadványa - a Legfőbb Ügyészség sajtóközleménye

2024. május 23., 16:17

A Legfőbb Ügyészségre megérkezett Dobrev Klára beadványa. Azt a törvényes előírásoknak megfelelően vizsgáljuk és értékeljük.

Annak eredményéről a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk.

 

Ügyvédkör: Nincs alapja Dobrev Klára Sulyok Tamás összeférhetetlenségéről tett állításának

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője pénteken újabb ügyben jelentette fel Sulyok Tamás köztársasági elnököt. Az ellenzéki politikus szerint az államfő alkotmánybíróként törvénytelenül juthatott díjazáshoz, ami összeférhetetlenséget eredményezett. Horváth Lóránt, az Ügyvédkör elnöke szerint ugyanakkor Dobrev Klára állítása megalapozatlan.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője pénteki sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy összeférhetetlenség állt fenn Sulyok Tamásnál, amikor már alkotmánybírói pozíciót töltött be, erről itt írtunk korábban. A politikus feljelentést tesz, és lehetségesnek nevezte, hogy alkotmánybírósági határozatok százai érvénytelenek emiatt.

Az ügyről megkérdeztük az Ügyvédkör elnökét, aki szerint a Dobrev Klára által nyilvánosságra hozott információk tévesek. A DK-s politikus állítása szerint Sulyok Tamás, aki 2014. 09. 27-től az Alkotmánybíróság bírája, 2015. 04. 01-től elnökhelyettese, majd 2016. 11. 22-től a testület elnöki posztját töltötte be, 2019. 10. 04-ig a Szegedi Ügyvédi Kamara aktív tagjaként ügyvédi tevékenységét végzett, és tagságát csak ekkor szüneteltette, majd később töröltette. Horváth Lóránt szerint ugyanakkor ez nem így történt.

Egyeztetve az illetékes Szegedi Kamarával megerősíthetjük, hogy a Köztársasági Elnök Úr az Alkotmánybírósági kinevezését megelőzően kérte a tagságának szüneteltetését, amelyről rendkívüli elnökségi ülés döntött, és amelyet 5 év elteltét követően meghosszabbított – mondta el az Indexnek. „A közhiteles ügyvédi nyilvántartásokba mindig az utolsó meghosszabbítás dátuma szerepel. Ebből következően Sulyok Tamás 2014. 09. 27. és 2019. 10. 04. között szüneteltetőként ügyvédi tevékenységet nem végezhetett, így az alkotmánybírói jogállása sem lehetett összeférhetetlen” – tette hozzá az Ügyvédkör elnöke. 

index

mti; ugyeszseg.hu; index
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Kajak-kenu Eb - Két arany 5000 méteren
    A kajakosoknál Kőhalmi Emese a négyes élboly tagja volt a hatfős mezőnyben, majd a hajrához közeledve átvette a vezetést, és bár svéd riválisa az utolsó métereken szorongatta, visszaverte a támadást és nagyszerű győzelmet aratott.
  • Nagy Imre újratemetése a nemzet egységét mutatta meg
    "Ránk akarják kényszeríteni a genderideológiát, a fegyveres konfliktusban való részvételt, és súlyos pénzbüntetéssel, zsarolással azt, hogy kikkel éljünk együtt" - sorolta a miniszterhelyettes, aki kiemelte: "nemzetünk szuverenitása olyan érték, amelyről semmilyen áron nem vagyunk hajlandóak lemondani."
  • Rétvári Bence a pénzügyi hadüzenetről
    Nemcsak hogy nem fizetik ki azt a közel 800 milliárd forintot, amibe került a külső határvédelem, hanem megbüntetnek minket a schengeni jogszabályok betartásáért és a külső határ védeleméért - leplezte le a hungarofóbokat Rétvári Bence.
MTI Hírfelhasználó