A Hold túlsó oldaláról érkezett a kínai szonda
A szonda egy fúróval és egy robotkarral talajt és sziklákat vett fel, készített néhány fotót a felszínről, és egy kínai zászlót tűzött ki.
2024. június 25. 16:41

thesun.my

A kínai holdszonda visszatért a Földre az első mintákkal a Hold feltáratlan túlsó oldaláról. A Chang'e-6 kedden landolt a Belső-Mongólia sivatagban, két hónapos küldetés után.

Kína az egyetlen ország, amelynek űrhajója leszállt a Hold túlsó oldalán, már 2019-ben is.

A túlsó – a Földtől távolabbi – oldal távolsága, valamint az óriási kráterekből és kevés sík felületből álló nehéz terepe miatt technikailag nehéz elérni.

A Chang’e-6 kapszula leszállt Belső-Mongólia sivatagában.

Ez Kína hatodik küldetése a Holdra, és a második küldetése a túloldalra

A Chang’e-6 május elején indult egy űrközpontból, majd néhány héttel később sikeresen landolt a Hold déli sarkához közeli kráterben. Küldetése 53 napig tartott.

A CCTV állami műsorszolgáltató szerint a szondát Pekingbe küldik, és ott veszik le a mintákat.

A szonda a kínai mitológiában Chang'e holdistennőről kapta a nevét.

A szonda egy fúróval és egy robotkarral talajt és sziklákat vett fel, készített néhány fotót a felszínről, és egy kínai zászlót tűzött ki.

Peking hatalmas erőforrásokat fordított űrprogramjába az elmúlt évtizedben, hogy felzárkózzon mind az Egyesült Államokhoz, mind Oroszországhoz.

Célja, hogy 2030-ig legénységgel rendelkező küldetést indítson  a Holdra, és végül egy bázist építsen a Hold déli sarkán.

bbc
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • Menczer Tamás: Melegszik a pite, Peti!
MTI Hírfelhasználó