Fogházra ítélték Roma Önkormányzat volt elnökét, pénzbüntetését felemelték
2024. június 27. 23:47

Megromlott egészségi állapota miatt börtön helyett fogházban kell letöltenie a vesztegetés elfogadása miatt kiszabott négyéves szabadságvesztés büntetését Agócs Jánosnak, az Országos Roma Önkormányzat volt elnökének a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki, jogerős ítélete értelmében. A tábla ugyanakkor 260 ezer forintról egymillió forintra emelte az országos kisebbségi önkormányzati elnök első fokon megállapított pénzbüntetését.

A Fővárosi Ítélőtáblának a birosag.hu oldalon közzétett határozata szerint a vesztegetés elfogadásának bűntette miatt A. J. ellen indult büntetőügyben a Fővárosi Ítélőtábla a súlyosításért bejelentett ügyészi fellebbezést részben alaposnak találta, ezért a vádlottal szemben kiszabott pénzbüntetés összegét egymillió forintra emelte. Tekintettel a vádlott megromlott egészségi állapotára a négy év szabadságvesztés végrehajtási fokozatát azonban eggyel enyhébben, fogházban állapította meg. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta az ítélőtábla.
   
Az eljárás ezzel jogerősen befejeződött.
   
A tábla emlékeztetett arra, hogy a vádlottat a 2023. novemberi elsőfokú ítélettel kétrendbeli hivatali vesztegetés elfogadása miatt mondták ki bűnösnek.
   
Azt írták: A.J. az egyik országos nemzetiségi önkormányzat elnökeként két képviselőtársának is felajánlotta, hogy 30 millió forint ellenében lemond elnöki tisztségéről. Emellett azt is vállalta, hogy közbenjár a korrupciós pénzt kifizető képviselő elnökké választásáért.
   
Megemlítették, hogy a vádlott az elsőfokú tárgyaláson elismerte bűnösségét.
   
A közlemény szerint a másodfokú eljárásban a Fővárosi Ítélőtábla a közbizalommal súlyos visszaélésként értékelte, hogy az elnök megélhetési forrásként tekintett tisztségére. Nyerészkedni próbált, ahelyett, hogy nemzetisége érdekeit szolgálta volna - emelték ki. Emiatt a másodfokú bíróság a vádlott megromlott egészségi állapota ellenére sem enyhítette a szabadságvesztés időtartamát, csak annak végrehajtási fokozatát - írták.
   
A pénzbüntetés súlyosítását azzal indokolták, hogy az ügyhöz készült környezettanulmány szerint a vádlott az átlagot jelentősen meghaladó színvonalú körülmények között él.
 

mti
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Patrióta kiáltvány
    A Patrióta kiáltvány szövege szerint Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek. Az Európai Unió - ami egykor a megbékélés vágyában gyökerező álomprojekt volt a két világháború és több évtizednyi megosztottság által okozott pusztítást követően - az európaiak ellen fordult, és most olyan érdekeket képvisel, amelyek ellentétesek a nemzetek, a térségek és az európai hazánkat alkotó kis közösségek akaratával.
  • Nyílpuskával lőttek nyakon őrt az izraeli nagykövetségnél
    A sebesült agyonlőtte a támadót. Migránsok magyar-szerb rendőr járőrre is rálőttek a határtérségben - emlékeztetett a főtanácsadó.
  • Tisztavatás – díszelgő alabárdosokkal
    Az eseményen az NKE RTK 138 hallgatója, 96 férfi és 42 nő ünnepélyes keretek között, a Szent Korona másolata és a történelmi zászlók előtt, Pintér Sándor, a kormány több más tagja és a rendvédelmi szervek tábornoki kara jelenlétében tette le az esküt az NKE Ludovika Campusán.
MTI Hírfelhasználó