Több mint 40 évvel ezelőtti gyilkosságsorozat: 28 halott
2024. június 28. 15:44

A belga ügyészség pénteken bejelentette, hogy lezárja a több mint 40 éve tartó nyomozást annak a fegyveres bandának az ügyében, amely 1982 és 1985 között egy véres áruházi rablássorozattal félelemben tartotta az országot, és amelynek 28 ember, köztük gyermekek estek áldozatul.

A "brabanti gyilkosok" - ahogy a média nevezte őket - Brabant tartományban követték el a fegyveres áruházi rablásokat. A támadások két hullámban zajlottak, és az elkövetők ezalatt a 28 halálos áldozat mellett 40 embert súlyosan megsebesítettek. Az ámokfutásukhoz használt fegyvereket a banda tagjai 1981 végén lopták el egy brüsszeli csendőrlaktanyából.
   
A banda 1985-ben hirtelen beszüntette tevékenységét. Az ezt követő nyomozás során nem sikerült kézre keríteni az elkövetőket, és azt sem tudták megfejteni a hatóságok, hogy miért kísérték a rablásokat példátlanul véres mészárlások. A nyomozás sikertelensége parlamenti vizsgálathoz vezetett, és több olyan feltételezés látott napvilágot, hogy a banda tagjai a belga vagy külföldi állambiztonsági szervek megbízásából titkos küldetéseket hajtottak végre, vagy politikai terrorizmust folytattak.
   
A nyomozás lezárásáról szóló döntést pénteken jelentette be a belga szövetségi ügyészség. Azonosított elkövetők hiányában a vádiratban arra a következtetésre kellett jutni, hogy a nyomozást meg kell szüntetni - fogalmaztak.
   
Ann Fransen szövetségi ügyész a sajtónak nyilatkozva elmondta: "megállapíthatjuk, hogy ebben az ügyben már nem történtek aktív nyomozati lépések".
   
Mint mondta, a döntést már korábban közölték a gyilkosságok áldozatainak családtagjaival.
   
"Nem kellemes ezt az üzenetet sem közvetíteni, sem hallani. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy megsemmisítő csapás az áldozatok szerettei számára, és nagyon együtt érzünk velük" - jelentette ki.
   
Az ügy lezárását a belga bírósági tanácsnak is meg kell még erősítenie.
 

mti
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Éjféltől hazánk az EU soros elnöke
    Bóka János szerint "igen sajátos időszak" lesz a következő fél év az EU történetében, mert a magyar uniós elnökségnek az éppen felálló Európai Parlamenttel és az új biztosok megválasztásával még átmeneti időszakban lévő Európai Bizottsággal kell majd együtt dolgoznia.
  • A baloldalivá torzult Európai Néppárt
    Deutsch Tamás hangsúlyozta, a néppárt, a szocialisták és a liberálisok együttműködése háborúpárti. A választók az EP-választáson azt akarták, hogy az európai politika békepárti politikává váljon, és ezt felülírja ez a háborúpárti koalíció - fűzte hozzá.
  • Az életet üzenjük a világnak
    Soltész Miklós rámutatott: ahogyan a tíz éve szentté avatott lengyel pápa is mindig az élet mellett állt, ma sincs más út, más lehetőség, mint az élet igenlése.
MTI Hírfelhasználó