Az EU drogbűnözés elleni központja Lisszabonban
2024. július 2. 19:21

Megkezdte munkáját Lisszabonban az Európai Unió Kábítószer-ügynöksége (EUDA), amely felváltja az Európai Unió kábítószerekkel és kábítószer-függőséggel foglalkozó megfigyelőközpontját (EMCDDA), és "új eszközökkel, készségekkel felruházva kulcsszerepet fog játszani abban, hogy megerősítse az EU válaszát a tiltott kábítószerek által előidézett egészségügyi és biztonsági kihívásokra".

The European Union Drugs Agency (EUDA): first steps | www.euda.europa.eu

europa.eu

Az új ügynökség keddi lisszaboni közleménye szerint az Európai Bizottság felülvizsgálta az EMCDDA megbízatását, majd az eredményekre építve szélesebb mandátummal rendelkező ügynökséget hozott létre, mely "a megelőzésre nagyobb hangsúlyt helyezve kívánja kezelni az egyre összetettebb, a kábítószerek és hallucinogén anyagok megjelenése által támasztott új kihívásokat".
   
Az EUDA célja az Európai Unió kábítószer-kereskedelem és -fogyasztás elleni felkészültségének erősítése. Előrejelzései révén segítséget kíván nyújtani az EU-nak és tagállamainak a kábítószerrel kapcsolatos jövőbeni kihívások és azok következményeinek előrejelzésében. Figyelmeztetéseket ad ki az új kábítószerek jelentette kockázatokról és az egészséget, biztonságot fenyegető veszélyekről. Segíteni fog a kábítószer-használatra és -kereskedelemre adható válaszok megerősítésében, valamint az EU egészére kiterjedő tudáscsere elősegítésén dolgozik majd, a bizonyítékokon alapuló drogpolitikák és intézkedések meghozatala érdekében - áll a közleményben.
   
Az ügynökség "új mechanizmusokat" is létrehoz, köztük az európai kábítószer-riasztási rendszert, amely figyelmeztetést ad ki, ha a kábítószerrel kapcsolatos súlyos kockázatok jelennek meg az unióban, valamint az európai fenyegetésértékelési rendszert, amely felgyorsítja az EU felkészülését az újonnan felvetődő vagy lehetséges egészségügyi és biztonsági fenyegetésekre, illetve serkenti a reagálást azokra.
   
Az EUDA új törvényszéki és toxikológiai laboratóriumok európai hálózatát is létrehozza annak érdekében, hogy elősegítse az információcserét a kábítószerekkel összefüggő új jelenségekről, valamint toxikológusokat és igazságügyi kábítószer-szakértőket képez - tájékoztattak.
 

mti
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • 1117 éve: pozsonyi csata
    A Nyugat ki akarta iktatni a magyarságot: ez először 1117 éve történt meg. A pozsonyi csatában néhány nap alatt megvertük az ellenséget, majd annak maradványait Melkig üldöztük. Évfordulóját üljük a diadalnak.
  • Bóka János: A politikai felelősség adja az értelmét a magyar elnökségnek
    A politikai felelősség adja az értelmét a magyar uniós elnökségnek, hiszen ebben az időszakban lehet meghatározni az Európai Unió (EU) következő öt évének prioritásait – jelentette ki az európai uniós ügyekért felelős miniszter az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.
  • „Dolgozunk a patrióták európai csoportján"
    "Dolgozunk rajta" - válaszolta Matteo Salvini arra a kérdésre, hogy fennáll-e a lehetősége, hogy a Liga európai parlamenti képviselői csatlakoznak az Orbán Viktor által kezdeményezett Patrióták Európáért csoporthoz.
MTI Hírfelhasználó