1117 éve: pozsonyi csata
A Nyugat ki akarta iktatni a magyarságot: ez először 1117 éve történt meg. A pozsonyi csatában néhány nap alatt megvertük az ellenséget, majd annak maradványait Melkig üldöztük. Évfordulóját üljük a diadalnak.
2024. július 4. 18:12

Kép: Peter Johann Nepomuk Geiger - 1850/wikipedia

A honfoglalást lezáró ütközet a mai Pozsony közelében 907. július 4. és 7. között zajlott. A Keleti Frank Királyság bajor katonákból álló ármádiája hazánkra támadt, a Magyar Nagyfejedelmség hadserege azonban több napos harcban megverte, majd Melkig üldözve nagyrészt megsemmisítette az ellenséget, és a magyar határt az Enns folyóig terjesztette ki.

A 1117 évvel ezelőtti győzelmet a különleges magyar hadművészetnek köszönhetjük.

Ungros elimindandos esse: a magyarok kiirtandók. Ezzel a jelszóval támad népünkre az akkori Nyugat.

A csatáról csak nyugati források szólnak, haderőnk óriási ereje tehát biztos, pártatlan, sőt ellenérdekű forrásokból kikövetkeztethető.

Július 7. a győzelem napja jelentős magyar ünnep.

Az összefoglaló forrása: wikipedia

gondola
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
MTI Hírfelhasználó