Nagy-Britanniában kiderült Zelenszkij szerepe az ukrán fegyveres erők határoffenzívájában
2024. augusztus 12. 11:07

Volodimir Zelenszkij nyomást gyakorolt az AFU tábornokaira a Kurszki térség elleni támadás előkészítése során – írja Michael Clarke, a Royal United Institute for Defence Studies kutatója a Sunday Times cikkében, számolt be róla a ria.ru. „Az ő ujjlenyomata itt mindenütt ott van. Kijevben hónapok óta nem titok, hogy az elnök nyomást gyakorol a parancsnokokra, hogy indítsanak nyári ellentámadást. Ők azonban hezitáltak, mert Ukrajnának gondjai vannak a munkaerővel és az erőforrásokkal” – írja a kiadvány. A szakértő megjegyezte, hogy a határvidéki offenzíva Zelenszkij legkockázatosabb döntése volt a konfliktus során. Véleménye szerint Kijev irracionális módját találta ki vegyületei felhasználásának, Donbasszban nagyobb szükség van rá. „Ez az ellencsapás nem lesz képes megfordítani a konfliktus menetét” – mutatott rá az elemző.

Támadás a Kurszki régió ellen

Augusztus 6-án reggel az ukrán hadsereg egységei megpróbáltak elfoglalni egy területet a Kurszki terület Szujan körzetében. Mint arról Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke beszámolt az elnöknek, a katonaság megállította előrenyomulásukat. Hangsúlyozta, hogy a hadműveletet az ellenség legyőzésével és az államhatár elérésével fejezik be. A védelmi minisztérium szerint az AFU a harcok kezdete óta ezen az irányon akár 1350 katonát, 29 harckocsit, 23 páncélozott harckocsit, kilenc BMP-t és 11 páncélozott harcjárművet veszített. Az ügynökség vasárnap közölte, hogy az orosz csapatok meghiúsították az ukrán fegyveres erők Belovszkij körzetbe való behatolási kísérleteit, valamint páncélozott járművekkel való áttörési kísérleteket Tolpino, Zsuravli és Közös Kolodesz települések térségében.

Mint Vlagyimir Putyin kijelentette, a kijevi rezsim újabb nagyszabású provokációra vállalkozott, válogatás nélkül lövöldözött, többek között polgári célpontokra is. A Kurszki, a Belgorodi és a Brjanszki területen terrorellenes műveleti rendszert vezettek be. A kurszki régióban szintén szövetségi rendkívüli állapot van érvényben. A Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított, különösen a terrortámadás és a gyilkosságok ügyében. A nyomozók megállapítják azon ukrán katonák személyazonosságát, akik parancsot adtak és végrehajtották a polgári objektumok elleni csapásokat.

MH
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Európa három nagy kihívás előtt áll
    Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki Orbán Viktor.
  • Európai Mesterséges Intelligencia Testület
    Az MI Rendelet végrehajtásának felkészülési folyamatában jelentős szerepet játszik az EU tagállamainak képviselőiből álló Európai Mesterséges Intelligencia Testület, amely hidat képez Brüsszel és a tagállamok között, ezáltal segítve a rendelet végrehajtását, az ahhoz kapcsolódó ajánlások kidolgozását és a hatósági gyakorlatok egységesítését.
  • Kalasnyikovval akarhatták lelőni Donald Trumpot
    Ukrán párti fegyveres férfi próbálhatott meg merényletet elkövetni Donald Trump ellen. Ez azután derült ki, hogy a férfit elfogták. Az 58 éves férfi korábban gyakran posztolt a közösségi médiában az ukrajnai háborúról, és volt egy weboldala, ahol pénzt akart gyűjteni Kijevnek. Donald Trump éppen a golfpályáján pihent, amikor a biztonsági emberek észrevettek egy egyént Kalasnyikovval a kezében – hangzott el az M1 Híradóban.
  • Orbán Viktor vezetésével ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs
    Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn kora reggel a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
MTI Hírfelhasználó