Az USA - állítólag - nem vett részt a kurszki hadművelet előkészítésében
2024. augusztus 14. 21:10

Az amerikai külügyminisztérium állítása szerint az Egyesült Államok nem érintett az ukrán haderő által orosz területen végrehajtott területfoglaló hadműveletben, és nem vett részt annak tervezésében sem.

Vedant Patel helyettes külügyi szóvivő szerdán sajtóértekezletén kijelentette, hogy az ukrán szándékokat illetően az amerikai illetékesek továbbra is tájékozódnak, de hozzátette, hogy az Egyesült Államok ukrajnai háborút érintő politikájában nincs változás. A helyettes szóvivő nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az ukrán katonaság az orosz területen végrehajtott műveletei során bevet-e amerikai fegyvereket.
   
Az illetékes megismételte, hogy az Egyesült Államok kötelességének tartja Ukrajna további fegyveres támogatását az orosz agresszióval szembeni önvédelemhez, és emlékeztetett arra, hogy a múlt héten újabb, ezúttal 125 millió dollár értékű katonai csomagról hozott döntést a kormány.
   
A közel-keleti konfliktussal kapcsolatban Patel a sajtóértekezleten arról számolt be, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett egyiptomi és katari kollégájával a gázai tűzszüneti javaslatról szóló tárgyalások előtt.
   
Arra, hogy a csütörtökön Katarban kezdődő tárgyaláson a Hamász tárgyalódelegációja részt vesz-e, a külügyi illetékes nem adott pontos választ, és azokra a jelentésekre, miszerint a palesztin fél nem lesz ott a tárgyalóasztalnál, annyit mondott, hogy az Egyesült Államok várakozásai szerint az egyeztetések előrelépést hoznak, és minden tárgyaló félnek ott kellene lennie az asztalnál.
   

Arra a keddi bejelentésre, miszerint az Egyesült Államok 20 milliárd dollár összegű fegyvereladási szerződést hagyott jóvá Izrael számára, Vedant Patel azt mondta, hogy az az Izraellel meglévő hosszú távú katonai együttműködés része, a jelennel kapcsolatban ugyanakkor megismételte: az Egyesült Államok próbálja elősegíteni, hogy megszülessen a gázai tűzszüneti megállapodás.
   
A Hamász egyik vezető tisztviselője az amerikai AP hírügynökségnek Katarban nyilatkozva azt mondta, hogy a palesztin iszlamista fegyveres szervezet kezdi elveszíteni bizalmát az Egyesült Államok képességében arra, hogy közvetítőként el tudja érni a tűzszünetet. Oszama Hamdán a kedden elkészült interjúban kétségét hangoztatta amiatt, hogy az Egyesült Államok hajlandó vagy képes elegendő nyomást gyakorolni Izraelre a megállapodás megkötése érdekében.
   
Viszont hozzátette, hogy a Hamász csak abban az esetben vesz részt a Dohába csütörtökre összehívott tárgyaláson, amennyiben ott a Joe Biden amerikai elnök által május végén ismertetett tűzszüneti terv kerül napirendre.
   
Májusban az amerikai elnök Izrael javaslataként mutatta be a tervezetet, az izraeli kormány részéről viszont elhangzott több olyan nyilatkozat, miszerint az nem fedte teljes mértékben Izrael elképzelését.

mti
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Európa három nagy kihívás előtt áll
    Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki Orbán Viktor.
  • Európai Mesterséges Intelligencia Testület
    Az MI Rendelet végrehajtásának felkészülési folyamatában jelentős szerepet játszik az EU tagállamainak képviselőiből álló Európai Mesterséges Intelligencia Testület, amely hidat képez Brüsszel és a tagállamok között, ezáltal segítve a rendelet végrehajtását, az ahhoz kapcsolódó ajánlások kidolgozását és a hatósági gyakorlatok egységesítését.
  • Kalasnyikovval akarhatták lelőni Donald Trumpot
    Ukrán párti fegyveres férfi próbálhatott meg merényletet elkövetni Donald Trump ellen. Ez azután derült ki, hogy a férfit elfogták. Az 58 éves férfi korábban gyakran posztolt a közösségi médiában az ukrajnai háborúról, és volt egy weboldala, ahol pénzt akart gyűjteni Kijevnek. Donald Trump éppen a golfpályáján pihent, amikor a biztonsági emberek észrevettek egy egyént Kalasnyikovval a kezében – hangzott el az M1 Híradóban.
  • Orbán Viktor vezetésével ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs
    Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn kora reggel a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
MTI Hírfelhasználó