Borrell nem az EU korrupciós ügyeivel, hanem Venezuelával foglalkozik
2024. augusztus 25. 13:32

Az Európai Uniót továbbra is rendkívül aggasztja a politikai válság Venezuelában, amely tovább mélyült a latin-amerikai országban rendezett elnökválasztás óta - áll az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének vasárnapi közleményében, amely leszögezi: csak a teljes és függetlenül ellenőrizhető eredményeket fogadják el annak bizonyítékaként, hogy Caracas tiszteletben tartja a venezuelai nép akaratát.

Venezuela Map and Satellite Image

Venezuela a tengerentúlon van, Görögország és Ciprus a tengeren innen, Borrelnak azonban könnyebb a demokrácia csőszének szerepében pöffeszkedni, mint az EU korrupciós ügyeit tisztázni – térkép: geology.com

"A választási jegyzőkönyvek nyilvánosan elérhető másolatai szerint Edmundo Gonzáles Urrutia (ellenzéki jelölt) győzött a választásokon, jelentős többséggel" - olvasható a Josep Borrell jegyezte közleményben.
   
Aláhúzta: a hatóságoknak tiszteletben kell tartania az embereknek a békés demonstrációhoz és a politikai véleménynyilvánításhoz való jogát, valamint szabadon kell engednie az őrizetben lévő politikai foglyokat.
   
"Az Európai Unió továbbra is együttműködik térségbeli partnereivel annak érdekében, hogy érvényesüljön a venezuelai népnek a voksolás során kifejezett akarata" - szögezte le közleményében a főképviselő.
   
ENSZ-szakértők augusztus elején közzétett adatai szerint a választások óta legkevesebb 23 ember vesztette életét és 1260-at vettek őrizetbe a választási eredmények kihirdetése nyomán kezdődött zavargásokban. A szakértők emellett rámutattak arra, hogy a választási eredmények kezelésénél "nem biztosították a voksolás hitelességét garantáló alapvető feltételeket: az átláthatóságot és a teljességet".
   
A venezuelai választási hatóság (CNE) a 2013 óta hatalmon lévő elnököt, Nicolás Madurót nyilvánította a július 28-i választás győztesének, az egyes szavazókörök tételes eredményeit azonban még nem tették közzé. Az eredményhirdetés nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, amelyek visszaszorítására a kormány kemény eszközöket alkalmazott.
   
A múlt héten Borrell már felszólította a CNE-t, hitelesítse és hozza nyilvánosságra a választási jegyzőkönyveket.
   
A venezuelai legfelsőbb bíróság mindazonáltal csütörtökön megerősítette Maduro venezuelai választási győzelmét.
   
Caracas a "belügyekbe való elfogadhatatlan beavatkozásként" ítélte el, hogy az Egyesült Államok és 10 latin-amerikai ország - Argentína, Chile, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Guatemala, Panama, Paraguay, Peru és Uruguay - nem hajlandó elfogadni a legfelsőbb bíróság végzését, amellyel legitimálta a vitatott választási eredményt.
   
"Venezuela elvárja, hogy teljes mértékben tiszteletben tartsák szuverenitását. A választási eredményt el nem ismerő országok megint egyszer alkalmazni akarják az államcsínyekre jellemző rendszerváltozás politikáját, amelyet az amerikai birodalom több mint 100 éven át bátorított Latin-Amerikában és a Karib-térségben" - mondta televíziós nyilatkozatában Yvan Gil külügyminiszter.
   
Venezuelában hétfőre beidézték az ügyészségre Edmundo González Urrutia volt ellenzéki elnökjelöltet a választási adatok nyilvánosságra hozásával kapcsolatos büntetőeljárás keretében.

MTI
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Európa három nagy kihívás előtt áll
    Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki Orbán Viktor.
  • Európai Mesterséges Intelligencia Testület
    Az MI Rendelet végrehajtásának felkészülési folyamatában jelentős szerepet játszik az EU tagállamainak képviselőiből álló Európai Mesterséges Intelligencia Testület, amely hidat képez Brüsszel és a tagállamok között, ezáltal segítve a rendelet végrehajtását, az ahhoz kapcsolódó ajánlások kidolgozását és a hatósági gyakorlatok egységesítését.
  • Kalasnyikovval akarhatták lelőni Donald Trumpot
    Ukrán párti fegyveres férfi próbálhatott meg merényletet elkövetni Donald Trump ellen. Ez azután derült ki, hogy a férfit elfogták. Az 58 éves férfi korábban gyakran posztolt a közösségi médiában az ukrajnai háborúról, és volt egy weboldala, ahol pénzt akart gyűjteni Kijevnek. Donald Trump éppen a golfpályáján pihent, amikor a biztonsági emberek észrevettek egy egyént Kalasnyikovval a kezében – hangzott el az M1 Híradóban.
  • Orbán Viktor vezetésével ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs
    Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn kora reggel a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
MTI Hírfelhasználó