HIMARS rakétarendszereket vásárol Horvátország az Egyesült Államoktól
2024. szeptember 1. 09:19

Horvátország nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszereket (HIMARS) vásárol az Egyesült Államoktól - írta a Vecernji List című horvát napilap vasárnap a horvát védelmi minisztérium közleménye alapján.

Večernji list - Wikipedia

wikipedia

A minisztérium közleménye szerint az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta nyolc HIMARS M142 amerikai gyártmányú nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvető eladását Horvátországban 390 millió dollár értékben.
   
"A végleges összeg azonban 300 millió dollár lesz, mert a 390 millió dollár az érték maximális meghatározása volt" - írták, hozzátéve, hogy a minisztérium az év végére várhatóan aláírja a megállapodást Washingtonnal.
   
A jóváhagyás újabb bizonyítéka annak, hogy Zágráb folyamatosan és elkötelezetten fektet a horvát hadsereg modernizálásába a legújabb technológiák megvásárlásával - hangsúlyozta a tárca.
   
A horvát lap emlékeztetett: Európában HIMARS rakétarendszerekkel csak Ukrajna, Lengyelország és Románia rendelkezik.
 

MTI
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Európa három nagy kihívás előtt áll
    Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki Orbán Viktor.
  • Európai Mesterséges Intelligencia Testület
    Az MI Rendelet végrehajtásának felkészülési folyamatában jelentős szerepet játszik az EU tagállamainak képviselőiből álló Európai Mesterséges Intelligencia Testület, amely hidat képez Brüsszel és a tagállamok között, ezáltal segítve a rendelet végrehajtását, az ahhoz kapcsolódó ajánlások kidolgozását és a hatósági gyakorlatok egységesítését.
  • Kalasnyikovval akarhatták lelőni Donald Trumpot
    Ukrán párti fegyveres férfi próbálhatott meg merényletet elkövetni Donald Trump ellen. Ez azután derült ki, hogy a férfit elfogták. Az 58 éves férfi korábban gyakran posztolt a közösségi médiában az ukrajnai háborúról, és volt egy weboldala, ahol pénzt akart gyűjteni Kijevnek. Donald Trump éppen a golfpályáján pihent, amikor a biztonsági emberek észrevettek egy egyént Kalasnyikovval a kezében – hangzott el az M1 Híradóban.
  • Orbán Viktor vezetésével ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs
    Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn kora reggel a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
MTI Hírfelhasználó