Újabb hat túsz holttestét szállította Izraelbe az izraeli hadsereg
2024. szeptember 1. 09:39

Az izraeli hadsereg újabb hat, a fogságban megölt izraeli túsz holttestét találta meg és szállította szombat éjjel Izraelbe - jelentette egy katonai szóvivő.

Uri Danino, Alex Lubanov, Almog Szaroszi, Hirsch Goldberg-Polin, Karmel Gat és Eden Jerusalmi holttestét egy alagútban találták meg Rafahban. Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője bejelentette, hogy a hat túszt a Hamász "brutálisan meggyilkolta" nem sokkal a csapatok érkezése előtt, egy-két nappal ezelőtt.
   
Benjámin Netanjahu miniszterelnök a történtek után lemondta vasárnap reggeli programját, egy jeruzsálemi általános iskola meglátogatását a tanévkezdés alkalmából.
   
A hat halott közül hármat, a két nőt, Karmel Gatot és Eden Jerusalmit, valamint a sebesült Hirsch Goldberg-Polint már a túszalku első szakaszában szabadon kellett volna engedni. A július elején átadott listákon szerepeltek.
   
"Darabokra tört az egész nép szíve" - írta közleményében Jichák Hercog államelnök. "Izrael nevében szívembe fogadtam családjaikat, és bocsánatot kérek. Bocsánat, amiért nem tudták épségben hazavinni szeretteiket" - tette hozzá.
   
Jaír Lapid, az ellenzéki centrista Van jövő párt és a parlamenti ellenzék elnöke az X közösségi portálon azt írta: "politikai érdekeket követnek ahelyett, hogy alkut kötnének, ahelyett, hogy életeket mentenének, a túszokat temetik. Netanjahu mindent megtesz azért, hogy hatalmon maradjon, ahelyett, hogy azért tenne meg mindent, hogy hazahozza őket".
   
Az elhurcoltak családjainak főhadiszállása felszólította a miniszterelnököt a túszalku aláírására. "Az elraboltak visszaküldéséről szóló megállapodás már több mint két hónapja a tárgyalóasztalon van. Ha nem torpedóznák meg, nem hoznának fel kifogásokat és média-blöfföket, valószínűleg életben lennének az elraboltak, akiknek a haláláról reggel értesültünk" - írták.
   
Az újabb hat meggyilkolt túsz után jelenleg az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadásában elrabolt kétszázötvenegy túsz közül kilencvenhét található a Gázai övezetben, akik közül legalább harminchárman már halottak.
 

MTI
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Európa három nagy kihívás előtt áll
    Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki Orbán Viktor.
  • Európai Mesterséges Intelligencia Testület
    Az MI Rendelet végrehajtásának felkészülési folyamatában jelentős szerepet játszik az EU tagállamainak képviselőiből álló Európai Mesterséges Intelligencia Testület, amely hidat képez Brüsszel és a tagállamok között, ezáltal segítve a rendelet végrehajtását, az ahhoz kapcsolódó ajánlások kidolgozását és a hatósági gyakorlatok egységesítését.
  • Kalasnyikovval akarhatták lelőni Donald Trumpot
    Ukrán párti fegyveres férfi próbálhatott meg merényletet elkövetni Donald Trump ellen. Ez azután derült ki, hogy a férfit elfogták. Az 58 éves férfi korábban gyakran posztolt a közösségi médiában az ukrajnai háborúról, és volt egy weboldala, ahol pénzt akart gyűjteni Kijevnek. Donald Trump éppen a golfpályáján pihent, amikor a biztonsági emberek észrevettek egy egyént Kalasnyikovval a kezében – hangzott el az M1 Híradóban.
  • Orbán Viktor vezetésével ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs
    Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfőn kora reggel a BM Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban ülést tartott az árvízvédelmi operatív törzs – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
MTI Hírfelhasználó