A Magyar Állami Operaház megnyitásának 140. évfordulója
2024. szeptember 28. 10:02

Ünnepi hangversenyt tartott pénteken Budapesten a Magyar Állami Operaház, az Andrássy úti dalszínház megnyitásának 140 éves évfordulója alkalmából.

A intézmény pénteki közleménye szerint az ünnepségen a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara, valamint a Magyar Nemzeti Balett és a Magyar Nemzeti Balettintézet előadásában Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Dohnányi Ernő és Kodály Zoltán művei csendültek fel és látható volt Várnagy Kristóf Bartók Táncszvitjére készített koreográfiája is.

A közlemény idézi Novák Irén művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár, aki a pénteki ünnepségen egyedinek és pótolhatatlannak nevezte az Operát. Úgy vélte, hogy elődeink bölcs döntést hoztak, amikor úgy határoztak, Magyarországnak szüksége van egy önálló dalszínházra.

"Ma már el sem tudjuk képzelni a magyar kultúrát az Operaház nélkül, amelyet mindig a művészi kiválóság, a közönség szeretete vezérelte, így válhatott azzá, amit ma is láthatunk. Az Opera a magyar kultúra csodás ékköve, az európai művészeti élet meghatározó helyszíne"
- hangsúlyozta a politikus.

Nicolas Payne, a londoni Királyi Opera, az Angol Nemzeti Opera és az Opera Europa nemzetközi ernyőszervezet alapító igazgatója emlékeztett arra, hogy az 1890-es évektől az európai kultúra középpontja fokozatosan keletre húzódott, miközben az operaértők körében Moniuszko és Smetana mellett Erkel is bekerült a köztudatba. A közlemény szerint a színházi szakember méltatta a Magyar Állami Operaház vezetése által létrehozott Eiffel Műhelyházat és ifjúsági programjait.

A közlemény szerint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója felidézte, hogy több mint négy évszázada, az opera és a balett műfajának születésekor a három részre szakadt Magyarországon még külső és belső harcok dúltak. Kétszáz évvel később intézményesült az operajátszás és a dalszínházi műfajok önálló otthonra leltek az Andrássy úton. Ennek köszönhetően a rákövetkező 20 évben az opera műfaja Magyarországon is beérte európai kortársait. A főigazgató szerint a 140 évvel ezelőtt felavatott Operaház "nem a múltat vagy önmagában a művészetet őrzi, az operakultúra ebbe az operaházba az európai ember lényegét sűríti egybe".

A közlemény szerint az évforduló alkalmából megújult a dalszínház DigiTár nevű digitális archívuma, amelyben több mint 60 ezer előadás, mintegy 7000 művész és több mint 6 millió adat érhető el. A közeljövőben a médiatár többtízezer, eddig sosem látott, nagy felbontású fotóval fog bővülni - írják.

A Magyar Királyi Operaház 1884. szeptember 27-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, az uralkodó I. Ferenc József osztrák császár és magyar király jelenlétében.

MTI
Címkék:
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • Menczer Tamás: Melegszik a pite, Peti!
  • A kölcsönös tisztelet elve az ENSZ előtt
    "A szankciók jobban ártanak egyes európai országoknak, mint Oroszországnak, s azt is látjuk, hogy sok nyugat-európai vállalat és ország egyszerűen kikerüli a szankciókat" - leplezte le a nyugat-európai szélsőséget Szijjártó Péter.
  • A magyarokra mindig számíthatnak a bajba kerülők
    Rétvári Bence a HUNOR mentőszervezet újraminősítési eljárásának záróünnepségén emlékeztetett: szervezet egymás után harmadik alkalommal kapta meg az ENSZ INSARAG legmagasabb minősítését, amit háromszor csak az Amerikai Egyesült Államok mentőcsapata és a magyar mentőszervezet tudott megszerezni.
  • A Nyugat-Balkánnak már bent kellene lennie az EU-ban
    Orbán Viktor méltánytalannak és igazságtalannak nevezte, hogy azok az országok, amelyek évek óta dolgoznak azon, hogy érdemalapon tudjanak bekerülni az EU-ba, most hátrasorolást szenvednek el.
MTI Hírfelhasználó