Izrael újfent Hezbollah-vezetőket ölt meg
2024. október 8. 20:38

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kedden azt mondta, hogy az izraeli légicsapásokban meghalt a Hezbollah korábban megölt vezetőjének két utódja, miközben Izrael kiterjesztette offenzíváját az Irán által támogatott csoport ellen egy negyedik hadosztállyal Dél-Libanonban.

Netanjahu a hivatala által közzétett videón beszélt néhány órával azután, hogy az izraeli légicsapások során a magas rangú parancsnokok meggyilkolása után  a Hezbollah helyettes vezetője nyitva hagyta az ajtót a tárgyalásos tűzszünet előtt.

"Romboltuk a Hezbollah képességeit. Több ezer terroristát vettünk ki, köztük magát (Hasszán) Naszrallahot és Naszrallah utódját, valamint a helyettesét" - mondta Netanjahu, az utóbbi kettőt meg sem nevezve.

Korábban kedden Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter azt mondta, hogy Hashem Safieddine-t, azt a férfit, akit Naszrallah utódjaként várnak, valószínűleg "semlegesítették". 

Hezbollah loses contact with senior leader Hashem Safieddine: Sources |  Israel attacks Lebanon News | Al Jazeera

Hashem Safieddine – al jazeera

Safieddine-ről nem hallottak nyilvánosan a múlt hét végén végrehajtott újabb légicsapás óta, amely egy eszkalálódó izraeli offenzíva része az egy éve tartó határösszecsapások után.

"Ma a Hezbollah gyengébb, mint sok-sok éve volt" - állította Netanjahu, utalva Irán legfélelmetesebben felfegyverzett közel-keleti erőire.

James Mackenzie és Maya Gebeily

reuters
Címkék:
  • Ezt a harcot még nem vívtuk meg
    Brutális, kíméletlen szellemi rombolás kell ahhoz, hogy egy kultúra ezt a képességét elveszítse s az adott népet, nemzetet elveszejtse. Nálunk ez az elveszejtés 1900-ban kezdődött.
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
MTI Hírfelhasználó