Nagy magyar nők napja: Boldog Gizella
Szent István királyunk feleségét, Gizella bajor hercegnőt, Nagy Károly császár egyenes ági leszármazottját, II. Ottó császár unokatestvérét István számára az Édesapjának, Géza fejedelemnek (972-997) a jeles bel- és külpolitikai eredményei érdemelték ki – mutat rá Prokopp Mária professzor asszony.
2023. március 8. 08:23

Bráda Tibor: Szent István és Gizella, fiuk, Imre, és Szent Gellért püspök, Dunaújváros 2020

Első királynénk, bajor herceglány, boldog Gizella a nagy magyar királyi feleségeink egyike. Prokopp Mária művészettörténész professzort kérdezte a Gondola.

– Professzor asszony, Boldog Gizella királynénk, a királyságunkat megalapító Szent István feleségének mi a legmaradandóbb alkotása mai nemzedékek számára?

– Szent István királyunk feleségét, Gizella bajor hercegnőt, Nagy Károly császár egyenes ági leszármazottját, II. Ottó császár unokatestvérét István számára az Édesapjának, Géza fejedelemnek (972-997) a jeles bel- és külpolitikai eredményei érdemelték ki. A házasságkötés 995-ben történt, amikor István még trónörökös volt. Tehát közösen készültek fel a hatalom átvételére 997-ben, és az 1000-ben történt Király-koronázásra, amely Magyarországot felemelte az Európai Nagyhatalmak sorába. Ebben nagy része volt Gizella előkelő származásán túl az akkori legmagasabb szintű kulturális műveltségének, amit a Regensburgi bencés kolostori iskolában sajátított el. Az Intelmek, amelyeket István király a papjai mellett, minden bizonnyal, Gizellával beszélt meg, közös szellemi alkotásuk!

 

Szent István és felesége Óbudán templomot alapít,Képes Krónika, 1350-es évek, OSZK

A Koronázási palást ábrázolásai, vagyis a megrendelő királyi pár programja, amely a kereszténység tanításának lényegét vizuálisan jeleníti meg, ugyanígy az udvari papok, elsősorban Szent Gellért, a Velencéből érkezett tudós bencés apát teológiai műveltsége mellett, a királyi pár közös hitvallása is! Ez az 1031-ben a királyi bazilika számára Gizella királyné vezetésével készült remekművű textilművészeti alkotás az egyetlen biztos hazai műalkotás.

 

Gizella kiályné a koronázási paláston, 1031, Magyar Nemzeti múzeum

Gizella királyné művészeti igényességét jelzi továbbá az Édesanyja halálakor készíttetett kiváló ötvösművészeti alkotás, a Münchenben őrzött Gizella kereszt, ahol a Kereszt lábánál ott térdel Gizella az édesanyjával. 2022-ben a Fehérvárott megrendezett Árpád-kori művészetünk című pompás kiállításon ezt a remekművet is megcsodálhattuk.

 

Gizella-kereszt.

István király egyedül, Gizella és rokonsága, főképpen Gizella fivére, II. Henrik német-római császár (1002- 1024) támogatása nélkül, nem tudta volna ilyen, máig tartó eredményességgel megalapozni Magyarország létét. Ez a külpolitikai háttér tette lehetővé a Magyar királyság békés építkezését 1024-ig!

– Boldog Gizella a magyar ifjúság védőszentjének, Szent Imrének az édesanyja. Fiataljainkban miért kell ezt tudatosítanunk?

– Gizella királyné öt gyermekéről tudunk, de a két fia közül csak a kisebbik, Imre élte meg a felnőtt kort. Az elsőszülött Ottó gyermekként halt meg, és ezt követően Imrét, készítették fel az uralkodásra. Alkalmatosságáról 1030-ban egész Európa előtt bizonyságot tett, amikor II. Konrád császár hazánkat megsemmisíteni szándékozó támadását fölényes győzelemmel megverte! Ezt követte a következő évben a német fél részéről megszervezett „vaddisznó-vadászat".

Imre herceget 1083-ban István királlyal együtt, Szent László király – aki a kor Európájának elismerten a legfőbb hadvezére volt – avattatta szentté. Imre herceg hadvezéri diadalában jelentős szerepet játszott a keresztény önfegyelmen és a mély Isten-hitén alapuló világnézete, jelleme. Ezért lett a keresztény magyar ifjúság védőszentje és példaképe. A neveltetése mindkét szülő érdeme, de az Anyáé kétségtelenül meghatározó.

– Boldog Gizella magyarországi élete jelentős részben Esztergomhoz és Veszprémhez kötődik. Miért vetít nemes európai fényt e városokra a királyné emlékezete?

– Gizella 995-ben, a bajor földön kötött házasság után kétségtelenül a magyar fejedelmi udvarba, Esztergomba érkezett, amely Taksony vezér óta fejedelmi szálláshely a Duna mentén, amely Európa egyik legnagyobb folyama a Fekete erdőtől a Fekete-tengerig, és az Esztergomnál lévő kanyarulata, a 300 méteres szélességével, három oldalról, komoly védelmet jelent!

997-től minden bizonnyal Esztergom volt István és Gizella udvartartásának színhelye, de a magyar kereszténység Géza fejedelem által alapított 10. századi első központja Veszprém lehetett. Mindenesetre István Veszprém várát a feleségének ajándékozta. Itt koronázta királynévá a veszprémi püspök Gizellát – és nyomában számos magyar királynét. De a Család közös otthona mindvégig Esztergom volt. Ott születtek a gyermekek, és oda érkeztek a hivatalos vendégek...

Veszprém, Székesegyház, Gizella-ablak Árkayné Sztehlo Lili 1950.

Az idei 2023. évi Európai Kulturális Fővárosi cím elnyerése Gizella királyné önálló személyiségét emeli ki, amely a nagy műveltségével és a mély keresztény hitével a 21. században is minden magyar feleségnek és családanyának példaképe lehetne.

Molnár Pál
 

gondola
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Teremtésvédelem
    Simicskó István arra is kitért: Magyarországon az egy főre jutó szemétkibocsátás éves átlaga 400-410 kilogramm között van, ez Ausztriában tavaly több mint 800 kilogramm volt, Luxemburgban és Dániában is jóval 700 kilogramm fölötti.
  • Steinbach József a református lelkészi elnök
    Steinbach József hangsúlyozta, gondoskodó szeretettel fordulnak a gyülekezeteikben, óvodáikban, iskoláikban nevelkedő, kórházukban gyógyuló vagy a hátrányos helyzetűeknek indított Bárka táborokban "az élet örömeivel és Isten szeretetével találkozó" gyerekek felé.
  • Aki szakmát választ, az jó lóra tesz
    "Nekünk, remélem önöknek is azt tanították, ha csinálsz valamit, akkor csináld világszínvonalon" - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: ez rá éppúgy igaz, mint a diákokra, illetve a tanáraikra és a mestereikre. Ezt a munkamorált kell továbbadni a jövő szakembereinek is - rögzítette.
MTI Hírfelhasználó