Rossi ötvenedik mérkőzése a felkészülés jegyében
Az olasz szakvezető tanítványai minden bizonnyal győzelemmel szeretnék köszönteni a félszázas jubileumhoz érkező Rossit, aki a kapitányi örökrangsor negyedik helyén áll Baróti Lajos (117), Sebes Gusztáv (69) és Mészöly Kálmán (61) mögött.
2023. március 22. 11:08

A maestro – magyarhirlap.hu

Az észtek elleni csütörtöki barátságos mérkőzés lesz Marco Rossi szövetségi kapitány ötvenedik találkozója a magyar labdarúgó-válogatott élén.

Bár a találkozónak nincs tétje, az olasz szakvezető tanítványai minden bizonnyal győzelemmel szeretnék köszönteni a félszázas jubileumhoz érkező Rossit, aki a kapitányi örökrangsor negyedik helyén áll Baróti Lajos (117), Sebes Gusztáv (69) és Mészöly Kálmán (61) mögött.
   
Rossi, akinek vezetésével 23 győzelmet, 10 döntetlent és 16 vereséget számlál a válogatott, azzal indokolta az ellenfél kiválasztását, hogy a balti csapat hasonló játékstílust képvisel, mint Bulgária, ugyanúgy három védővel, öt középpályással és két támadóval áll fel, ezért taktikai szempontból hasznos lesz a találkozó. A nemzeti együttes tehát főpróbát tart az Európa-bajnoki selejtezősorozat nyitányára, amelyen éppen Bulgária lesz az első ellenfele jövő hétfőn.
   
Az 58 éves szakember néhány sérülés miatt négy újoncot is meghívott a keretébe, közülük a két mezőnyjátékosnak, Csoboth Kevinnek és Varga Barnabásnak van nagyobb esélye a debütálásra. Összességében viszont a nemzeti együttes magja nem változott, Rossi ugyanazokra a futballistákra számít, akikkel remek eredményeket ért el a tavalyi Nemzetek Ligájában. Ennek fényében az egyénileg képzettebb magyarok esélyesként várják az összecsapást a fizikálisan jó felépítésű, magas játékosokból álló észtekkel szemben.
   
A Rossi-érában már kétszer összecsapott egymással a két válogatott: a Nemzetek Ligája harmadosztályában - azóta Magyarország az élvonalba küzdötte magát - előbb 3-3-as döntetlen született az észt, majd 2-0-s hazai siker a magyar fővárosban.
   
A mérkőzés csütörtökön 19.30-kor kezdődik a Puskás Arénában az osztrák Walter Altmann sípjelére, a találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

 

Eb-selejtezők - Húsz helyért kezdődik a küzdelem

Csütörtöktől hat napon át két forduló mérkőzéseivel veszi kezdetét a 2024-es, németországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozata, melyben húsz indulási jog kel el úgy, hogy a tíz csoport első két helyezettje jut ki a kontinenstornára.

A márciusi dupla fordulóban olyan rangadókra is sor kerül, mint a tavalyi vb-n ezüstérmes francia és negyeddöntős holland válogatott pénteki összecsapása. De a legnagyobb érdeklődés kétségkívül a legutóbbi Eb döntőjének ismétlését övezi, ugyanis Olaszország és Anglia nemzeti együttese éppen a csütörtöki nyitónapon küzd meg egymással Nápolyban. A szigetországiakra a második körben sem vár könnyű feladat, mivel három nappal később Ukrajnát fogadják a Wembley Stadionban.
   
A jövő keddi török-horvát, a pénteki cseh-lengyel és svéd-belga meccs is vélhetően komoly befolyással lesz az első két hely megszerzésére.
   

A magyarok - Szerbia, Montenegró, Bulgária és Litvánia társaságában - ötcsapatos csoportba kerültek, így a tíz fordulóból kétszer szabadnapos lesz Marco Rossi együttese, ráadásul először éppen a nyitókörben, másodjára pedig majd szeptemberben. Az némi biztonságot adhat a nemzeti együttesnek, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája szereplésével, amikor az élvonalban nyolcadik lett, szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén.
   
A maradék négy helyből ugyanis egy a házigazda németeké, háromért pedig 12 olyan csapat küzdhet meg elődöntő-döntő rendszerben, amelyek lemaradtak a hagyományos selejtezőkön az első két, részvételt garantáló helyről. Amennyiben a magyarok lecsúsznak az első két pozícióról, csak akkor maradnak le a pótselejtezőről is, ha a Nemzetek Ligájában előttük végző holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál, belga hetesből legalább négy nem jut ki hagyományos módon az Eb-re, amire minimális az esély.
   
Marco Rossi tanítványainak ugyanakkor egyértelmű célja, hogy ezúttal ne kényszerüljenek "pótvizsgára", azaz az 1986-os világbajnokság óta először jusson ki a csapat egyenes úton egy nagy tornára. Az előző két alkalommal egyaránt pótselejtezőn vívta ki a részvételt a magyar válogatott.
   
A hagyományos selejtezősorozat november 21-én zárul. A pótselejtező elődöntőit 2024. március 21-én, míg a részvételről döntő finálékat öt nappal később rendezik.

    Eb-selejtezők, az első két forduló programja:

    A csoport:

    szombat:

Skócia-Ciprus, Glasgow 15.00
Spanyolország-Norvégia, Málaga 20.45

    kedd:

Georgia-Norvégia, Batumi 18.00
Skócia-Spanyolország, Glasgow 20.45

    B csoport:

    péntek:

Franciaország-Hollandia, Saint-Denis 20.45
Gibraltár-Görögország, Faro 20.45

    hétfő:

Hollandia-Gibraltár, Rotterdam 20.45
Írország-Franciaország, Dublin 20.45

    C csoport:

    csütörtök:

Olaszország-Anglia, Nápoly 20.45
Észak-Macedónia - Málta, Szkopje 20.45

    vasárnap:

Anglia-Ukrajna, London 18.00
Málta-Olaszország, Ta'Qali 20.45

    D csoport:

    szombat:

Örményország-Törökország, Jereván 18.00
Horvátország-Wales, Split 20.45

    kedd:

Törökország-Horvátország, Bursa 20.45
Wales-Lettország, Cardiff 20.45

    E csoport:

    péntek:

Csehország-Lengyelország, Prága 20.45
Moldova - Feröer-szigetek, Chisinau 20.45

    hétfő:

Lengyelország-Albánia, Varsó 20.45

Moldova-Csehország, Chisinau 20.45

    F csoport:

    péntek:

Svédország-Belgium, Solna 20.45
Ausztria-Azerbajdzsán, Linz 20.45

    hétfő:

Svédország-Azerbajdzsán, Solna 20.45
Ausztria-Észtország, Linz 20.45

    G csoport:

    péntek:

Bulgária-Montenegró, Razgrad 18.00
Szerbia-Litvánia, Belgrád 20.45

    hétfő:

MAGYARORSZÁG-Bulgária, Puskás Aréna 20.45
Montenegró-Szerbia, Podgorica 20.45

    H csoport:

    csütörtök:

Kazahsztán-Szlovénia, Asztana 16.00
Dánia-Finnország, Koppenhága 20.45
San Marino - Észak-Írország, Serravalle 20.45

    vasárnap:

Kazahsztán-Dánia, Asztana 15.00
Szlovénia-San Marino, Ljubljana 18.00
Észak-Írország - Finnország, Belfast 20.45

    I csoport:

    szombat:

Fehéroroszország-Svájc, Újvidék 18.00

Izrael-Koszovó, Tel-Aviv 18.00
Andorra-Románia, Andorra La Vella 20.45

    kedd:

Svájc-Izrael, Genf 20.45
Románia-Fehéroroszország, Bukarest 20.45
Koszovó-Andorra, Pristina 20.45

    J csoport:

    csütörtök:

Portugália-Liechtenstein, Lisszabon 20.45
Felvidék-Luxemburg, Nagyszombat 20.45
Bosznia-Hercegovina - Izland, Zenica 20.45

    vasárnap:

Liechtenstein-Izland, Vaduz 18.00
Felvidék - Bosznia-Hercegovina, Pozsony 20.45
Luxemburg-Portugália, Luxembourg 20.45
 

MTI; Gondola
Címkék:
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Számháborúzó ütközetek Kijev és Moszkva között
    Nagyotmondás helyett most kicsitmondásról beszélhetünk: semmi értelme nem volt Zelenszkij hazugságának. Leglelkesebb hívei sem vették komolyan, amit mondott. Akkor miért mondhatta?
  • Nagypéntek
    A megbocsátás, a megtérés, a Krisztushoz fordulás napja ez. Jézus, aki meghalt az emberekért, "meghív minket, hogy leborulva előtte megvalljuk, ő az egyedüli Megváltó és ezzel elismerjük, hogy rászorulunk segítségére".
  • Várjárás mint húsvéti élmény
    Seregben tündöklő és fénylő frissesség – írta a költő a végek dicséretekor. Ez a hangulat pezsdíti föl a várjáró magyarokat. Eleink hősiesen védték az országot, e harc helyszíneinek fölkeresésére a húsvét jó alkalmat kínál.
  • Lavrov már békülne
    A miniszter felhívta a figyelmet arra: a Nyugat "gyanúsan aktívan bizonygatja", hogy a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást az Iszlám Állam terrorszervezet követte el, és senki más nem gyanúsítható, főleg Ukrajna nem.
MTI Hírfelhasználó