A lengyelek átneveznék Kalinyingrádot
A város középkori neve Königsberg – mi magyarok a Königsberga változatot használtuk –, a II. világháború után Sztálin adta neki a Kalinyingrád nevet. Brzezisnki könyveiben a „kalinyingrádi kiszögellés"-ről írt.
2023. május 11. 07:44

Mihail Kalinyin szobra Kalinyigrádban – mandiner/ULF MAUDER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

A Königsberget egykor Kalinyingrádra átnevező oroszok szerint a döntés „az őrültséggel határos” és „ellenséges cselekedet”. Dühösen reagált a Kreml, miután egy lengyel kormányzati szerv azt tanácsolta, hogy más nevet használjanak a Balti-tenger partján fekvő orosz exklávéra, Kalinyingrádra

A lengyel bizottság szerint a várost és a tágabb területet inkább Królewiecnek kellene nevezni – írta a BBC.

Hozzátették, ez a város hagyományos neve lengyelül, és ezért a döntés, hogy ne használjanak többé „erőltetett nevet”. Ez részben az ukrajnai orosz invázió következménye.

Oroszország szerint a döntés „az őrültséggel határos” és „ellenséges cselekedet”.

„Tudjuk, hogy a történelem során Lengyelország időről időre belecsúszott az oroszok iránti gyűlölet őrületébe" – idézte a BBC Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét.

A második világháború előtt a területet több száz éven át Königsberg néven ismerték, és Kelet-Poroszország része volt. A Królewiec a Königsberg lengyel fordítása.

Poland Worried Over Ukraine Kaliningrad

business insider

A második világháború után azonban a város és a tágabb régió szovjet közigazgatás alá került. A szovjetek átnevezték Kalinyingrádnak Mihail Kalinyin, a bolsevik forradalom egyik vezetője után – ismertette a lap.

mandiner.hu
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
MTI Hírfelhasználó