A kínai-magyar kapcsolatok történelmi magasságban
"Meggyőződésünk hogy ez olyan kezdeményezés, amely megváltoztatja a világot, megváltoztatja a világgazdaságot, és olyanná alakítja, amely több ember jólétét szolgálja, mint korábban" - fogalmazott a kormányfő.
2023. október 17. 10:26

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Pekingben 2023. október 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hszi Csin-ping elnöksége alatt a kínai-magyar kapcsolatok "soha nem látott magasságokba emelkedtek", és ez Magyarország számára rendkívül előnyös és hasznos - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Pekingben, a kínai államfővel folytatott találkozóján.

Köszönetet mondott vendéglátójának az állandó és töretlen támogatásért, amellyel Hszi Csin-ping a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mögött állt.
   
A magyar miniszterelnök az Egy övezet, egy út kezdeményezés szerdai csúcstalálkozójára érkezett Pekingbe, a hatalmas infrastrukturális beruházásokra épülő program ötlete Hszitől származott.
 
Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor kedden kijelentette: Magyarország a kezdetektől fogva támogatta a kezdeményezést.
   
"Meggyőződésünk hogy ez olyan kezdeményezés, amely megváltoztatja a világot, megváltoztatja a világgazdaságot, és olyanná alakítja, amely több ember jólétét szolgálja, mint korábban" - fogalmazott a kormányfő.
   
Kiemelte: Kína a jövőben is számíthat arra, hogy az európai politikai vitáktól függetlenül, Magyarország része marad a kezdeményezésnek, és keresi az együttműködést Pekinggel.

 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j5) és Hszi Csin-ping kínai elnök (b5) bilaterális tárgyalása Pekingben 2023. október 17-én. Orbán Viktor mellett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j4), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j6), Lantos Csaba energiaügyi miniszter (takarásban, j7), Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (j8), Máté János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár (j9) és Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke (j1). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
   
A mostani, harmadik csúcstalálkozón több mint 130 ország és számos nemzetközi szervezet vesz részt.
   
Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, idén ismét hazánk legnagyobb külföldi közvetlen befektetője.
 

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Ünnepi szentmise az esztergomi bazilikában
    A magyar Sion – a középkorban így is nevezték Esztergomot. A magyar katolikusság központja a pünkösdi ünneplésben is kisugárzó hatású.
  • Sok patrióta harcosra van szükségünk Európában
    "Nagy közös csata előtt állunk, Brüsszel tömeges illegális migrációt szabadít ránk, genderpropagandával mérgezi a gyermekeinket, sorsára hagyja a vidéket és rombolja a hagyományos családokat, és ezt mi nem hagyhatjuk" - fogalmazott a kormányfő.
  • Hatalmas magyar siker Amerikában
    Maya Ajmera, a Society for Science elnök-vezérigazgatója a díjátadó ceremónián büszkén vallotta, hogy az ISEF után Los Angelest elhagyva biztos benne, hogy a világ jó kezekben van. A tudomány átformálja a világot, a jelen lévő fiatal tudósok, kutatók pedig ennek a folyamatnak az elengedhetetlen mozgatórugói.
MTI Hírfelhasználó