Szentmise Európáért
A szentmisét Luc Terlinden érsek, Belgium prímása, Noël Treanor érsek, az Európai Unió melletti apostoli nuncius, Manuel Barrios Prieto, az európai katolikus püspökkari szervezet főtitkára és Benoit Lobet, a székesegyház plébánosa.
2024. július 1. 21:12

Noël Treanor érsek, az Európai Unió melletti apostoli nuncius (k), Luc Terlinden érsek, Belgium prímása (b) és Mohos Gábor, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök a magyar EU-elnökség alkalmából Európáért tartott szentmisén a brüsszeli Szent Mihály- és Szent Gudula-székesegyházban 2024. július 1-jén. Magyarország július 1-től december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. MTI/Bodnár Boglárka

Az Európai Unió soros magyar elnökségének megnyitása alkalmából Európáért tartottak szentmisét hétfőn Brüsszelben, a belvárosi Szent Mihály és Szent Gudula-székesegyházban.

A szentmisét Luc Terlinden érsek, Belgium prímása, Noël Treanor érsek, az Európai Unió melletti apostoli nuncius, Manuel Barrios Prieto, az európai katolikus püspökkari szervezet főtitkára és Benoit Lobet, a székesegyház plébánosa, valamint Mohos Gábor, a külföldi magyar katolikusok lelkipásztori ellátásával megbízott püspök celebrálta magyar, angol, francia és holland nyelven.
   
Mohos Gábor angol nyelvű szentbeszédében hangsúlyozta: az európaiak keresztény hitet vettek fel, és olyan eszméket követtek, amelyek ma is hatással vannak az emberekre Európában és más kontinenseken is. A püspök Szent Benedek, Assisi Szent Ferenc és Lisieux-i Szent Teréz közbenjárását kérte annak érdekében, hogy Európa ne veszítse el azt az örökséget, amelyet korábbi nemzedékek e hit által ráhagytak. Reményét fejezte ki, hogy "a hívők alkotó közösségei, a Szentlélek ajándékait szem előtt tartva, szeretetben élve megújíthatják az egész európai társadalmat".
   
Mohos Gábor kiemelte, hogy a hívőknek imádkozniuk kell a béke ajándékáért, "amely Jézus Krisztus megváltó szeretete által újra elérhetővé vált számukra." "A béke elvesztése mindenekelőtt a szeretet hiányából fakad, (...) és az Istennel való megbékélés alapja az a felismerés, hogy bűnösök vagyunk" - hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy a szeretet Isten első számú parancsolata, és ez "a jövő és az élet beteljesedésének útja".
   
"Ezért imádkozunk, hogy Európa megőrizze ezeket a létfontosságú gyökereket, amelyek nélkül kulturálisan nem lenne azonos" - mutatott rá.
   
Arra is rámutatott, hogy "a párbeszéd, egymás meghallgatása, méltóságának és látásmódjának tiszteletben tartása kell, hogy mutassa az utat Európának és a kontinensen élő embereknek, "hogy betöltsék hivatásukat a történelemben."
   
A szentmisén a prédikációk mellett egyetemes könyörgések hangzottak el Európáért és Magyarországért.
   
A misét állófogadás követte a Liszt Intézetben Sulyok Tamás köztársasági elnök részvételével.
 

MTI
Címkék:
 • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
  Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
 • Lapáttal a demokráciában
  Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
 • Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől
  Joe Biden az X közösségi oldalon közzétett levelében úgy fogalmazott: "úgy hiszem, hogy a pártom és az ország legjobb érdekét az szolgálja, hogy visszalépjek, és kizárólag kötelezettségeim teljesítésére összpontosítsak elnöki időszakom hátralévő idejében".
 • Piastri karrierje első sikerét aratta a Körmagyaron
  Új bajnokot avatott a magyar versenypálya: ausztrál siker Mogyoródon. A herendi sisak a második helyre volt jó Lando Norrisnak.
 • A magyar tenger nemes hagyománya
  Napos, gyengén szeles idő és - ahogy a balatoni hajósok mondják - "kivasalt", vagyis teljesen sima víz fogadta a Balaton-átúszás résztvevőit. A tó vize 26-27 fokos és később sem várható jelentős szélerősödés.
MTI Hírfelhasználó