A kormányfő Kisorosziban
1032-en vannak most a Duna áradása által fenyegetett faluban, de mindenki biztonságban van, mert a védekezés hatékony és eredményes - állapította meg a kormányfő.
Utoljára frissítve: 2024. szeptember 19. 14:59
2024. szeptember 19. 14:26

Kisoroszi, 2024. szeptember 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (középen) árvízvédelmi irányító munkája keretében ellenőrzést tart Kisorosziban 2024. szeptember 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kisorosziban folytatta árvízvédelmi irányító munkáját csütörtök délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök Vitályos Eszterrel, a térség országgyűlési képviselőjével együtt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az árvíz által körbezárt településre motorcsónakkal kelt át a miniszterelnök, ahol beszélt a védekezésben részt vevő helyi lakosokkal is.

1032-en vannak most a Duna áradása által fenyegetett faluban, de mindenki biztonságban van, mert a védekezés hatékony és eredményes - állapította meg a kormányfő.

 

OVF: tetőzésközeli szinten a Duna Nagybajcsnál

Tetőzésközeli szinten van a Duna vízszintje Nagybajcsnál; vonul lefelé az árhullám az országban, minden érintett területen folyik a védekezés - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták: a ciklon távozása után az elmúlt 24-36 órában már sehol sem volt említésre méltó mennyiségű csapadék a vízgyűjtőkön, a tetőzést követően lassú apadás zajlik már a felsőbb szakaszokon.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az árhullám, amelyet a korábbi rendkívüli esőmennyiség indított el, halad lefelé a vízfolyásokon.

A legfrissebb adatok szerint a Duna vízállása a magyarországi szakaszon szinte mindenütt a harmadfok szintjét meghaladóan tetőzik majd - jelezték. Budapesten ez előreláthatólag szombaton várható, szintén a harmadfok feletti vízállással.

Felhívták a figyelmet arra, hogy

az árhullám levonulásával napról napra máshol, egyre lejjebb lévő folyószakaszokon tetőzik a Duna, egészen addig, amíg az árvíz el nem hagyja az országot.
Ennek megfelelően, a legutolsó előrejelzés szerint csütörtökön napközben Nagybajcsnál, várhatóan péntek reggel Komáromnál, péntek este pedig Esztergomban lesz tetőzés.

A Rábán Árpásig fokozat alatti, míg Győrben a harmadfoknál magasabb tetőzésre lehet számítani. A Lajta Mosonmagyaróvárnál feltehetőleg pénteken a nap első felében éri el a tetőzést, a valaha mért legmagasabb értéket megközelítő vízállással - tájékoztatott az OVF.

Közölték: az árhullám által veszélyeztetett területek állami védvonalain a vízügyi igazgatóságok védekeznek, ahol szükséges, ott a társszervek bevonásával.

Az önkormányzati védekezéseknél pedig a vízügy szakmai irányításával, a katasztrófavédelem, a honvédség, a rendőrség, a polgárőrség, a büntetés-végrehajtás, illetve számtalan civil önkéntes közreműködésével zajlik a munka.

A Szigetközben még mindig 24 órás figyelőszolgálatot látnak el, és erre készülnek a Dunakanyarban is
- emelték ki.

Ismertették: Magyarországon 41 település, valamint a főváros 7 szakaszon - köztük a kihívást jelentő Margitszigeten - önállóan védekezik, de a vízügyi szakemberek műszaki irányítóként ott is jelen vannak.

A déli országrészben, így például Bátán és Dunaszekcsőn a védművek kiépítésével, illetve erősítésével várják az árhullám érkezését.

A közleményben arra kértek mindenkit, hogy a gátak állapotának védelmében ne menjen a töltésekre fotózni-nézelődni, kerülje a "katasztrófaturista" viselkedést, ezzel is segítse a védekezésben részt vevők munkáját.

MTI
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Európa három nagy kihívás előtt áll
    Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki Orbán Viktor.
  • Seregünk a gáton – Videó!
    Orbán Viktor: „Kismaroson szükség volt a honvédség bevetésére, nélkülük nem tudnánk megvédeni az embereket. Köszönjük a szolgálatukat! Magyarország megcsinálja!”
  • Dobrev már megnyergelte a falovat
    Schaller-Baross először is elnézést kért, mert csütörtökön „eljutottak oda ebben a házban, hogy a magyar posztkommunista vörös arisztrokrácia képviselői az orosz kártyát lóbálják.
  • A kormányfő Kisorosziban
    1032-en vannak most a Duna áradása által fenyegetett faluban, de mindenki biztonságban van, mert a védekezés hatékony és eredményes - állapította meg a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó