Bolgár cég adta tovább a Hezbollahnak a személyhívókat
2024. szeptember 19. 14:01

Egy szófiai székhelyű cég vásárolta Tajvanról azokat a személyhívókat, amelyeket végül a Hezbollahnak adtak el; az ügyben érintett magyar cég valójában semmit sem csinált, az eszközök soha nem is voltak Magyarországon – közölte a Telex szerda este, hozzátéve: ez utóbbi információt időközben hivatalosan is megerősítette a magyar kormány.

Felidézték, kedden a Hezbollah több száz tagja sérülhetett meg súlyosan Libanonban, amikor személyhívókba rejtett bombák robbantak fel. Ezeket a pagernek vagy a magyar szlengben csipogónak nevezett eszközöket a világ nagy részén már rég felváltották a mobiltelefonok, de sok helyen (például kórházakban) a mai napig alkalmazzák; a Hezbollah tagjai is ezt használták.

A Telex idézte Kovács Zoltánt, a kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárát, aki szerda délután azt közölte: "a magyar hatóságok meggyőződtek arról, hogy az érintett cég egy kereskedő-közvetítő cég, nincs magyarországi gyártó- és telephelye, a bejelentett címen egy fő cégvezetője van, a hivatkozott eszközök pedig sohasem jártak Magyarországon".

A készüléket forgalmazó Gold Apollo vezérigazgatója, Hszu Csing-kuang szerdai sajtótájékoztatón azt közölte, a Hezbollah által rendelt AR-924-es csipogókat licenc alapján egy BAC nevű cég gyártotta.

Először csak annyit mondott, hogy egy európai cégről van szó, amelynek van irodája a tajvani Tajpejben, és a cég első hivatalos közleményében is ennyi szerepelt. Később viszont konkrétan megnevezték a budapesti BAC Consulting Kft.-t mint a csipogók gyártásáért és forgalmazásáért felelős céget - ismertette a hírportál.

A Telex értesülése szerint azonban a BAC Consulting Kft. egyszerű közvetítőként szerepelt az ügyletben. Maga a cég valójában semmilyen tevékenységet nem is végzett, irodája sincs, mindössze egy székhelyszolgáltatóhoz van bejelentve.

"Mint azt az ügyre rálátó forrásokból megtudtuk, a BAC Consulting ügyvezetője, Cristiana Bársony-Arcidiacono egy bolgár céggel, a szófiai székhelyű Norta Global Ltd.-vel állt kapcsolatban. Az ügylet hátterében valójában a Norta Global Ltd. állt, noha papíron tényleg a BAC Consulting kötött szerződést a Gold Apollóval" - írták.

Információik szerint a személyhívókat Tajvanról már nem is a BAC Consulting, hanem a bolgár cég hozta be. Ez végeztette a szállítást, és értékesítette a készülékeket a Hezbollahnak.

Kitértek arra, hogy a bolgár cégnek egy norvég tulajdonosa van. Hasonlóan a magyar céghez a bolgár cég is egy székhelyszolgáltatóhoz van bejegyezve. Egy olyan szolgáltatóhoz, ahol összesen 196 cég van bejegyezve. A bolgár céget 2022-ben áprilisában alapították. Papíron projektirányítással foglalkozik, de vélhetően nem gyártanak semmit.

A Telex úgy tudja, hogy Cristiana Bársony-Arcidiacono kizárólag közvetítőként lépett fel, a magyar cég eleve csak azért kellett, hogy a bolgár szálat elfedje.

A portál szerint a magyar nő az NBC Newsnak megerősítette, hogy cége együttműködött a Gold Apollóval, amikor azonban a csipogókról és a robbanásokról kérdezték, azt mondta: „Nem én gyártom a csipogókat. Én csak a közvetítő vagyok. Azt hiszem, félreértette a dolgot”.

Az Európai Unió szerint ki kell vizsgálni a Libanonban és Szíriában történt keddi robbanásokat, amelyek során legalább 12 ember meghalt és több ezren megsebesültek.

A hírportál idézte Peter Stanót, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivőjét, aki egy szerdai sajtótájékoztatón azt mondta: „Egyelőre még ne siessünk a következtetések levonásával. Tudjuk, hogy mi történt, de az okait, és hogy hogyan történt, azt még ki kell vizsgálni. Ha már lesznek bizonyítékaink, akkor tudunk erről többet mondani”.

Arra a kérdésre, hogy összeegyeztethető-e az Európai Unió szankcióival az, hogy egy magyar cég csipogókat szállít a Hezbollahnak, a szóvivő azt válaszolta: a Hezbollah katonai szárnya rajta van az uniós szankciós listákon, de a kereskedő cégek és a tagállamok feladata annak ellenőrzése, hogy tiltólistás termékek ne juthassanak rossz kezekbe.

„Azt azonban hadd tisztázzam, hogy ha egy szervezetet terroristaként határoznak meg, az azt jelenti, hogy befagyasztják a vagyonát, nem lehet nekik pénzügyi eszközöket biztosítani, és tagjaival szemben utazási tilalom van életben” – tette hozzá Stano.

A Telex arra is kitért, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) a Hvg.hu-nak küldött válaszában azt írta: „Magyarországon vállalkozási szabadság van. Az említett cég a magyar kormánytól semmilyen megbízást nem kapott semmire, és a kormánytól nem kért engedélyt semmire. A cég magánvállalkozásként működik.”

Vezető nemzetközi lapok értesülései szerint a Hezbollah által rendelt több ezer csipogót valószínűleg szállítás közben módosították: mindegyikben elhelyeztek egy kis méretű robbanótöltetet és egy azt működésbe hozó mechanizmust - közölte a hírportál.

MTi
Címkék:
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Európa három nagy kihívás előtt áll
    Az egy évvel ezelőtt ránk kényszerített szabályozás megbukott, új rendeletet kell alkotnunk. Új szabályozás nélkül a migráció szét fogja bomlasztani az Európai Uniót, ezt meg kell állítanunk. De az első a béke - jelentette ki Orbán Viktor.
  • Seregünk a gáton – Videó!
    Orbán Viktor: „Kismaroson szükség volt a honvédség bevetésére, nélkülük nem tudnánk megvédeni az embereket. Köszönjük a szolgálatukat! Magyarország megcsinálja!”
  • Dobrev már megnyergelte a falovat
    Schaller-Baross először is elnézést kért, mert csütörtökön „eljutottak oda ebben a házban, hogy a magyar posztkommunista vörös arisztrokrácia képviselői az orosz kártyát lóbálják.
  • A kormányfő Kisorosziban
    1032-en vannak most a Duna áradása által fenyegetett faluban, de mindenki biztonságban van, mert a védekezés hatékony és eredményes - állapította meg a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó