Észak-Korea rakétakilövése
2023. május 31. 16:49

Veszélyezteti a nemzetközi és regionális békét és biztonságot, hogy Phenjan rakétakilövést hajt végre folyamatosan és teljes mértékben figyelmen kívül hagyva az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai szerinti kötelezettségeit - jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője szerdán.

Az Európai Unió külügyi szolgálata arra reagált, hogy május 31-én hajnalban Észak-Korea megkísérelt pályára állítani egy katonai felderítő műholdat. A műhold nem sokkal a fellövés után a Sárga-tengerbe zuhant a Koreai-félsziget nyugati partjainál.
   
A közlemény szerint az Európai Unió elítéli Észak-Korea szerdán megkísérlet, ballisztikus katonai technológiával végrehajtott rakétakilövését.
   
"Rendkívül fontos, hogy az ENSZ valamennyi tagja, különösen az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai felszólaljanak, és hangsúlyozzák, hogy az ilyen műveleteket soha sem fogják elfogadni" - fogalmaztak.
   
Az EU felszólítja Észak-Koreát, hogy hagyjon fel minden feszültséget keltő intézkedéssel, és ehelyett válassza a párbeszéd útját - tették hozzá.
   
Észak-Korea a héten erősítette meg, hogy május 31. és június 11. között műhold fellövését tervezi, a bejelentés ellen Japán és Dél-Korea mellett az Egyesült Államok is tiltakozott. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szerdán jelentette, hogy a katonai felderítő műhold aznapi fellövése után nem sokkal az eszköz a Koreai-félsziget nyugati partjainál a Sárga-tengerbe zuhant. A kudarc okát vizsgálják - tették hozzá.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A migránsinvázió üteme egybevág a Soros-tervvel
    Vélhetően korrumpált rejtett struktúra irányítja a migránsinváziót, hiszen "csodálatos módon" az évenkénti egymillió migráns behozatala pontosan ugyanannyi, mint amennyit a 2015-ben meghirdetett Soros-terv tartalmazott.
  • A "dollárbaloldal" háborúzni akar
    A "dollárbaloldal" álláspontja is háborúpárti, ugyanis a konfliktus elmélyülését, eszkalációját szolgáló, további lőszer, fegyver, légvédelmi rendszer kötelező szállítására vonatkozó előterjesztést Cseh Katalin, Ara-Kovács Attila, Dobrev Klára, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ujhelyi István EP-képviselők is igen szavazatukkal támogatták – buktatta le a szélsőséget az EP-politikus.
  • Nyomozás a Lánchíd felújítása ügyében
    A KEHI megállapította, hogy "a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. többször, több mint másfél milliárd forintot utalt át Vig Mór cégére", majd a cég ezt tovább utalta Vig Mór magánszámlájára és ügyvédi letéti számlájára. Innen pedig 900 millió forintot vett fel készpénzben Vig Mór.
MTI Hírfelhasználó