Szélsőbalos zavargás: petárdákkal dobálták a rendőröket
2023. június 4. 10:22

Zavargásba torkollott egy szélsőbaloldali tüntetés a németországi Lipcsében szombat este.

A szász tartományi nagyvárosban több békésen lezajlott kisebb demonstráció után szabadultak el az indulatok az alternatív baloldali szubkultúra fészkeként számon tartott negyedekben, Connewitz-ben és Südvorstadtban.
   
Egy esti tüntetés végén a nagyjából ezer fős tömegből különböző tárgyakkal és petárdákkal dobálták meg a rendőröket, akik körülvették a demonstrálókat. Egyenkénti igazoltatásuk hajnalban ért véget. Öt embert előállítottak.
   
A művelet közben a rendőrség közleményében "a baloldali szubkultúra erőszakra hajlamos és agresszív köreihez" tartozóként jellemzett tüntetők egy csoportja barikádokat emelt egy közeli rendőrőrsnél. A barikádokat felgyújtották, a rendőröket kövekkel dobálták meg. A rendőrök vízágyúval oltották el a tüzet, a tüntetőket visszaszorították. Két rendőr megsebesült.
   
Előző éjszaka is erőszakba torkollt egy szélsőbaloldali tüntetés Lipcsében. Az összecsapásokban 23 rendőr sebesült meg, és számos autó mellett 17 rendőrségi jármű is megrongálódott.
   
Az erőszakhullám szerdán kezdődött, amikor a szászországi tartományi bíróság elítélte a német szélsőbaloldali szubkultúra egyik ismert alakját. Lina E. - akinek teljes nevét a személyiségi jogok védelméről rendelkező jogszabályok miatt nem használják a német sajtóban - öt év három hónap szabadságvesztés büntetést kapott a 2018-2020-as időszakban az általa és három vádlott-társa által neonácinak tekintett emberek ellen egyebek között paprikaspray és botok használatával végrehajtott támadások miatt. A Szászországban és a szomszédos Türingia tartományban elkövetett bűncselekményekben 13 ember sebesült meg. A drezdai bíróság ítélete nem jogerős.
   
Lina E. 2020 óta előzetes letartóztatásban volt, büntetése nagy részét így már letöltötte. A hátralévő időszak letöltését jogerős ítélet kihirdetéséig felfüggesztették, és a 28 éves nőt egy sor korlátozó szabály mellett szabadlábra helyezték. Így például hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen, csak hatósági engedéllyel változtathat lakóhelyet, útlevelét és személyi igazolványát pedig letétbe kell helyeznie a rendőrségénél. Társait két év öt hónap és három év három hónap közötti szabadságvesztésre ítélték.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
MTI Hírfelhasználó