Orosz kémfőnök: súlyos embervesztség, inog a Zelenszkij-rezsim
2023. június 19. 19:33

A fronton elszenvedett súlyos emberveszteségek negatívan befolyásolhatják Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendszerének fenntarthatóságát - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a Rosszijszkaja Gazeta kormánylap online kiadásában hétfőn megjelent interjújában.

Директор СВР РФ Сергей Нарышкин: Контрнаступление ВСУ может привести к  прямо противоположным результатам - Российская газета

Nariskin – ruszijszkaja gazeta

"A NATO által kiképzett katonák jelentős számának halála és a haditechnika megsemmisülése aláássa az ukrán hadsereg harci hatékonyságát. Ez pedig negatívan fogja befolyásolni a Zelenszkij-rezsim fenntarthatóságát" - fogalmazott Nariskin a nyilatkozatban, amelyet a lap kedden közöl majd teljes terjedelmében.
   
Az orosz kémfőnök azt hangoztatta, hogy számos nyugati katonai elemző komoly kételyeket fogalmazott meg az ukrán hadsereg ellentámadásának sikerével kapcsolatban, elérhetetlennek minősítve a Kijev által kitűzött célokat.
   
"Egy sor nyugati értékelés szerint maga az ukrán államiság is veszélybe kerülhet" - mondta.
   
Állítása szerint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia azt követeli Ukrajna jelenlegi vezetésétől, amelyet pusztán bábunak tekint a nagy geopolitikai játszmában, hogy támadjon, még a súlyos ember- és eszközveszteségek ellenére is.
   
"Ennek a játéknak a fő célja, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra" - nyilatkozott az SZVR igazgatója, azzal vádolva meg Washingtont és Londont, hogy évtizedek óta "gondozták az ukrán nacionalizmust", hogy a kellő órában Moszkva ellen fordíthassák.
   
"Még abba is belemennek, hogy Ukrajnát Európa +fekete lyukává+ változtassák, csak azért, hogy megakadályozzák a közeledését Oroszországhoz. Az angolszász elit optikájában az ukránok +ágyútöltelékek+, akiket nem sajnálnak arra felhasználni, hogy megóvják az értékes amerikai és brit katonai életeket" - mondta.
   
Úgy vélekedett, hogy amikor az ukránok majd "elfogynak", a lengyelek lépnek a helyükre, majd pedig valószínűleg a németek.
   
 "Ez teljesen cinikusan hangzik, de világos, hogy éppen ez Washington és London stratégiai szándékainak logikája, egyebek között a dokumentumanyagokból is" - nyilatkozott az orosz hírszerzés vezetője.
   
Az SZVR hétfői közleményében Nariskin friss információkra hivatkozva azzal vádolta meg Kijevet, hogy folytathatta a "piszkos bomba" - robbanóanyaggal és radioaktív anyagokkal töltött robbanótöltet, amelynek felrobbanása nagy terület sugárszennyeződéséhez vezet - előállítására irányuló munkálatokat. Közölte, hogy az ukrán fél a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) értesítése nélkül küldött használt nukleáris fűtőelemeket feldolgozásra a rivnei atomerőműből a csernobili zárt övezetbe.

Nariskin arra figyelmeztetett, hogy "piszkos" bomba esetleges bevetése súlyos következményekkel járna Kelet-Európa egész lakosságának és ökoszisztémájának életére és egészségére, beleértve az Európai Uniót és a fekete-tengeri államokat is. Kifejezte reményét, hogy a NAÜ és az EU illetékes szervei felfigyelnek az ukrán intézkedésre, és szigorítják az ellenőrzést Kijevnek a nukleáris ügyekben tett minden lépése felett.
  

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Kína és Magyarország mindig barátok voltak
    A kínai elnök hangsúlyozta: az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen egyetértettek abban, hogy Kína és Magyarország mindig is jó barátok voltak, akik bíznak egymásban, segítik egymást és kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítására törekednek.
  • Molnár Pál kapta az Innovációs Szövetség Média Díját
    Molnár Pál folyamatosan nyilvánosságot adott a hazai innovációs fejleményeknek, szakmai kapcsolata szoros a Szövetséggel, rendszeresen megjelentette a sajtóközleményinket, interjúiban bemutatta a fiatal tehetségeket és az őket inspiráló hátteret, iskolákat, tanárokat, szülőket – olvasható a laudációban.
  • A kínai államfő házastársa a Budavári Palotában
    A kínai és a magyar államfők házastársainak Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója mutatta be a Herendi Porcelán történetét és két kihelyezett műtárgyat, majd Tartó László porcelánfestő művész porcelánfestési technikákból tartott bemutatót.
MTI Hírfelhasználó