A katalánok elszakadnának Spanyolországtól
2023. szeptember 11. 21:54

A katalán nemzeti ünnepen a rendőrség tájékoztatása szerint 115 ezren, míg a szervezők szerint 800 ezren vonultak utcára hétfőn Barcelonában, követelve az elszakadást Spanyolországtól.

"Azért vagyunk itt, hogy világossá tegyük a spanyol állam számára: még semmi sem fejeződött be, és nem is ér véget addig, amíg nem leszünk függetlenek" - jelentette ki Dolors Feliu, az esemény főszervezőjének számító Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű civil politikai szervezet elnöke beszédében.
   
A jelenlegi katalán vezetőkre utalva hangsúlyozta: ha nem tudják, miként érjék el Katalónia függetlenségét, inkább engedjenek utat másoknak, és írjanak ki választásokat a régióban.
   

Szólt arról, hogy a júliusi, spanyolországi általános választások után kialakult politikai helyzetben a katalán függetlenségi pártok támogatására is szükség van a kormányalakításhoz.
   
Felszólította a katalán tartományi kormányt alkotó két pártot, a Katalán Köztársasági Baloldalt (ERC) és az Együtt Katalóniáért (Junts) formációkat, hogy a támogatásért cserébe követeljék a 2017. október elsején megrendezett és alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi népszavazás eredményének legitimálását.
   
Az akkor elfogadott, de felfüggesztett függetlenségi nyilatkozatot pedig nyilvánítsa érvényesnek a katalán parlament - tette hozzá.
   
"Minden madridi megállapodásnak csak akkor van értelme, ha közvetlen hatással bír Katalónia függetlenségének kivívására" - jelentette ki.
   
A tüntető tömeg katalán függetlenségi zászlókat lobogtatva, transzparenseket tartva vonult fel a Barcelona egyik központi terének számító Plaza de Espanyán. A függetlenséget követelő feliratok sokasága mellett megjelentek az aktuális katalán szeparatista kormányt bíráló táblák is, például, "Aragonés, nem csinálsz semmit!", vagy "Lemondás!" feliratokkal.
   
Kapucnis fiatalok egy csoportja elégette Pere Aragonés katalán elnök és Jaume Collboni, Barcelona új, szocialista polgármesterének képét.
   
A legutóbbi, júliusban közzétett hivatalos, a katalán kormány megbízásából készült felmérés szerint a függetlenségi mozgalom támogatottsága csökkent a térségben. A megkérdezettek 52 százaléka nem támogatja az elszakadást Spanyolországtól, míg 42 százalék válaszolt igennel a kérdésre.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Jakab István: június 9-én eldől Európa sorsa
    A mezőségi községben első alkalommal szervezett búzaszentelést a Pro Agricultura Egyesület, mely 2022-től csatlakozott a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem elnevezésű programhoz.
  • A woke-rögeszme elporlasztása
    A magyar kormány a konzervatív értékeket védi példásan, és olyan erkölcsi vezetést alakított ki, amiről az egész Nyugat példát vehet - hangsúlyozta Julio Ariza.
  • Teremtésvédelem
    A szemétnek a tárolóban a helye, nem az utcán és nem az erdőben. Ennek az akciónak pedig nemcsak az a jelentősége, hogy visszaadják az erdőt eredeti rendeltetésének, hanem a példamutatás is, hogy tisztaságnak, rendnek kell lenni, nemcsak a portákon, a saját házunk előtt, hanem az olyan közös területeken is, mint az erdők.
MTI Hírfelhasználó