Az Európai Parlament volt spanyol alelnöke elleni gyilkossági kísérlet
2023. november 28. 14:42

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki kedden a spanyol központi büntetőbíróság Alejo Vidal-Quadras, az Európai Parlament volt alelnöke ellen három hete elkövetett madridi támadás feltételezett elkövetőjével szemben.

A hatóságok egy 37 éves, tunéziai származású francia férfit keresnek, aki számos bűncselekmény miatt szerepel a francia bűnügyi nyilvántartásban.
   
A spanyol rendőrség a múlt héten három embert vett őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy "logisztikai támogatást" nyújtottak a feltételezett merénylőnek.
   
A bíróság közülük egy brit állampolgárságú férfit előzetes letartóztatásba helyezett. Egy spanyol nemzetiségű férfi és egy nő korlátozó intézkedések mellett szabadlábon védekezhet a velük szemben indult eljárás során.
   
A nyomozást titkosították, mivel a hatóságok terrorista bűncselekményként vizsgálják az ügyet, tekintettel annak lehetőségére, hogy a gyilkossági kísérlet az iráni rezsimmel kapcsolatban álló szervezettől származhat.
   
Maga az áldozat tájékoztatta a rendőröket arról, hogy a száműzetésben élő iráni ellenzékkel, az Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsával (NCRI) fennálló kapcsolatai miatt akarhatták meggyilkolni.
   
Alejo Vidal-Quadrast otthona közelében, a nyílt utcán lőtte le egy bukósisakot viselő ismeretlen, aki társával motorral menekült el a merényletet követően.
   
Az áldozatot súlyos, de nem életveszélyes állkapocssérüléssel szállították kórházba, ahol megműtötték. Kéthetes kórházi kezelés után a múlt héten engedték haza.
   
Vidal-Quadras 1988 és 1996 között volt a katalán tartományi parlament tagja, és öt éven keresztül a konzervatív Néppárt (PP) helyi pártszervezetének vezetője. A kilencvenes évek végén három éven át a szenátusban képviselte a régiót, majd 15 évig az Európai Parlament képviselője és alelnöke volt. 2014-ben három hónapig a jobboldali Vox párt elnöki posztját töltötte be.

mti
Címkék:
  • Ezt a harcot még nem vívtuk meg
    Brutális, kíméletlen szellemi rombolás kell ahhoz, hogy egy kultúra ezt a képességét elveszítse s az adott népet, nemzetet elveszejtse. Nálunk ez az elveszejtés 1900-ban kezdődött.
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • A „győzelmi terv" vereségbe taszít
    Valójában az EU úgy viselkedik, mint egy hadviselő fél - emelte ki, hozzátéve: Magyarország az elején világossá tette, hogy ez rossz stratégia, ezt a háborút nem lehet megnyerni, tárgyalások kellenek.
  • Hazahozta a tudását
    . „…a világ fergetegeiben kellene tapasztalást s élettudományt gyűjteni s hasznos ismeretekkel édes hazánkba visszatérni.” Ezt Széchenyi István írta.
  • Meghalt Potápi Árpád János
    Váratlanul, 57 éves korában elhunyt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.
MTI Hírfelhasználó