Hszi Csin-ping: Henry Kissinger a kínai nép jó barátja volt
2023. november 30. 14:52

Hszi Csin-ping kínai elnök és magas rangú kínai tisztségviselők is részvétüket fejezték ki Joe Biden amerikai elnöknek Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter halála miatt.

Hszi a kínai kormány és nép nevében mély részvétét fejezte ki, és üzenetében azt mondta, hogy Kissinger világhírű stratéga, a kínai nép régi és jó barátja volt.
 
"Fél évszázaddal ezelőtt Kissinger kiemelkedő stratégiai látásmódjával történelmi jelentőségű hozzájárulást tett a kínai-amerikai kapcsolatok normalizálásához, amely nemcsak a két ország javát szolgálta, hanem a világot is megváltoztatta" - fogalmazott Hszi, hozzátéve, hogy Kissinger egész életében a kínai-amerikai kapcsolatok fejlődését és erősítését törekedett előmozdítani, ezért neve mindig is a kínai-amerikai kapcsolatokhoz fog kapcsolódni.
   
Kiemelte, hogy a kínai nép mindig emlékezni fog Kissingerre, és ennek kapcsán kijelentette, hogy Kína kész együttműködni az Egyesült Államokkal a két ország barátságának előmozdítása érdekében, hozzájárulva ezáltal a világ fejlődéséhez is.
   
Vang Ven-pin külügyi szóvivő szokásos sajtótájékoztatóján elmondta, hogy "Kissinger történelmi hozzájárulást tett a kínai-amerikai kapcsolatok normalizálásához, és a kínai nép emlékezni fog rá őszinte odaadásáért és fontos hozzájárulásáért".
   
"Kínának és az Egyesült Államoknak tovább kell vinnie Kissinger stratégiai vízióját, politikai bátorságát és diplomáciai bölcsességét (.), és elő kell mozdítania a kínai-amerikai kapcsolatok szilárd, stabil és fenntartható fejlődését" - mondta Vang.
   
Li Csiang miniszterelnök és Vang Ji külügyminiszter is részvétüket fejezték ki Kissinger családjának.
   
Az idén 100 éves Kissinger több mint száz alkalommal járt Kínában, legutóbb Hszivel találkozott júliusi meglepetésszerű pekingi útja során.
   
Peking megítélése szerint Kissinger kulcsfontosságú diplomáciai szerepet játszott a Washington és Peking közötti kapcsolatok normalizálásában az 1970-es években, amikor külügyminiszterként és nemzetbiztonsági tanácsadóként szolgált Richard Nixon és Gerald Ford elnökök kormányában.
 

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Ünnepi szentmise az esztergomi bazilikában
    A magyar Sion – a középkorban így is nevezték Esztergomot. A magyar katolikusság központja a pünkösdi ünneplésben is kisugárzó hatású.
  • Sok patrióta harcosra van szükségünk Európában
    "Nagy közös csata előtt állunk, Brüsszel tömeges illegális migrációt szabadít ránk, genderpropagandával mérgezi a gyermekeinket, sorsára hagyja a vidéket és rombolja a hagyományos családokat, és ezt mi nem hagyhatjuk" - fogalmazott a kormányfő.
  • Hatalmas magyar siker Amerikában
    Maya Ajmera, a Society for Science elnök-vezérigazgatója a díjátadó ceremónián büszkén vallotta, hogy az ISEF után Los Angelest elhagyva biztos benne, hogy a világ jó kezekben van. A tudomány átformálja a világot, a jelen lévő fiatal tudósok, kutatók pedig ennek a folyamatnak az elengedhetetlen mozgatórugói.
MTI Hírfelhasználó