Moszkva a Barents-tengerről kitiltotta a brit halászokat
2024. február 21. 20:04

Megszavazta a Barents-tengeren folytatott halászatról Nagy-Britanniával kötött megállapodás felmondásáról szóló törvényt szerdán az orosz parlament alsóháza.

Barents-tenger – Wikipédia

wikipedia

Az 1956-ban megkötött megállapodás megengedte, hogy brit hajók a Barents-tenger orosz zónájában halászhassanak, a Kola-félsziget és a Kolgujev-sziget partjai mentén.
   
"Putyin visszaadta nekünk a halainkat, mert a britek 68 éven át ették őket, gátlástalanul" - jelentette ki Vjacseszlav Vologyin házelnök a voksolást kommentálva.

Vyacheslav Volodin: the US officials are mistaken, if they think that the  war “to the last Ukrainian” will not affect them

Vologyin – duma.gov.ru
   

Vologyin ezzel arra utalt, hogy a szerződés felmondását Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdeményezte. Konsztantyin Koszacsov, az orosz felsőház alelnöke azt mondta, hogy a brit halászok kitiltása a Barents-tengerről Moszkva válasza London barátságtalan lépéseire.
   
A megállapodás felmondásáról arra hivatkozva döntöttek a törvényhozók, hogy Nagy-Britannia még 2022 májusában kizárta Oroszországot a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény rendszeréből. Az indoklás szerint a lépés "nem fog komoly külpolitikai és gazdasági következményekkel járni" Oroszország számára.
   
Korábban a Daily Mail londoni bulvárlap arról cikkezett, hogy a britek kedvenc ételük, a fish-and-chips nélkül maradhatnak a Barents-tengeren halászó brit hajók orosz kitiltása miatt.

Fish and chips - Wikipedia

Fish-and-chips - wikipedia
 

mti
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Olimpia 2024
    A francia fővárosban 1900 és 1924 után harmadszor rendeznek nyári ötkarikás játékokat. Franciaországban 1924-ben Chamonix, 1968-ban Grenoble, 1992-ben Albertville volt téli olimpia házigazdája.
  • Magyarjaink hajóztak a Szajnán
    A magyar csapat 180 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a francia fővárosba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk. A nők zöld ruhát, míg a férfiak sötét zakót és világos inget viseltek.
  • Nemzetpolitika a Lajtától a Berecki-havasokig
    Megállapították: az elmúlt évek nemzetpolitikájának köszönhetően a külhoni magyar közösségek az élet minden területén megerősödtek.
MTI Hírfelhasználó