Nyolcezres csúcs megmászására indul Varga Csaba a Himalájába
2024. április 5. 22:22

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Varga Csaba pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül első magyarként szeretné megmászni a Himalája-hegység tibeti oldalán (Kína), a nepáli határhoz közel magasodó hegycsúcsot - hangzott el az M1 aktuális csatorna Ma este című műsorában pénteken.
   
"Ez már a tizenegyedik év, hogy nyolcezres expedíción veszek részt, idén a cél a Sisapangma, amelyre magyar hegymászónak eddig még nem sikerült feljutnia, és én szeretnék lenni az első, akinek ez sikerül" - hangsúlyozta Varga Csaba a műsorban.
   
A hegymászó eddig hat 8000 méternél magasabb hegycsúcsra jutott fel. Mint mondta, a világ 14 nyolcezres csúcsa közül nem a Sisapangma a legmagasabb, de nagy próbatételt jelent egy technikás keskeny gerinc, amely felvezet a 8027 méteren lévő főcsúcsig. Az igazi kihívás a magas hegyekben a saját erőből történő megmászás, amihez előtte több akklimatizációs körre van szükség - magyarázta.
   
A nagyváradi hegymászó szombaton indul Budapestről Nepál fővárosába, Katmanduba. Pár nap pihenés és különféle adminisztrációs ügyek intézése után csapatával együtt autóval teszik meg az utat Nepálból Kínába. Nagyjából 3-4 nap alatt érik majd el az alaptábort, amely mintegy 5 ezer méteren található. Az akklimatizálódás után várhatóan május elején kezdi majd meg a csúcstámadást - mondta.
   
Varga Csaba hangsúlyozta, hogy a hegymászás folyamatos felkészülést igényel, mindig formában kell lenni, ezért rendszeresen erőnléti gyakorlatokat végez, fut, túrázik és ahogy az ideje engedi, több teljesítménytúrán és tájfutó maratonon vesz részt.
   
A hegymászó elmondta azt is, hogy a közmédia Hazaváró című magazinműsorának Facebook-oldalán lehet nyomon követni az expedíció történéseit.
Varga Csaba eddig hat 8000 méternél magasabb hegycsúcsra jutott fel pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül: 2013-ban a Gasherbrum II (8035 m), 2014-ben a Broad Peak (8051 m), 2017-ben a Manaszlu (8163 m), 2019-ben a Gasherbrum I (8068 m), 2021-ben a Dhaulagiri (8167 m), 2023-ban Nanga Parbat (8125 m) hegycsúcsot hódította meg.
  

mti
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Rétvári Bence: Brüsszel a magyar emberektől meg akarja vonni a jogot, hogy meghatározzák, kikkel élnek együtt
    Egyértelműen brüsszeli bosszú az Európai Unió Bíróságának Magyarországgal szemben meghozott ítélete. Ezt mondta a Belügyminisztérium államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Rétvári Bence hangsúlyozta: Brüsszelben nem hajlandók elfogadni, hogy a magyar emberek elutasítják, hogy hazánkba tömegesen telepítsenek be illegális migránsokat. Közben a Frontex ismét azt közölte: Európai Unió legtöbb külső határán nőtt a migrációs nyomás. Szakértők szerint a nyár újabb hullámot hozhat.
  • Kajak-kenu Eb - Két arany 5000 méteren
    A kajakosoknál Kőhalmi Emese a négyes élboly tagja volt a hatfős mezőnyben, majd a hajrához közeledve átvette a vezetést, és bár svéd riválisa az utolsó métereken szorongatta, visszaverte a támadást és nagyszerű győzelmet aratott.
  • Nagy Imre újratemetése a nemzet egységét mutatta meg
    "Ránk akarják kényszeríteni a genderideológiát, a fegyveres konfliktusban való részvételt, és súlyos pénzbüntetéssel, zsarolással azt, hogy kikkel éljünk együtt" - sorolta a miniszterhelyettes, aki kiemelte: "nemzetünk szuverenitása olyan érték, amelyről semmilyen áron nem vagyunk hajlandóak lemondani."
MTI Hírfelhasználó