A rubel vált az orosz külkereskedelem fő fizetőeszközévé
2024. április 8. 21:02

Első alkalommal vált a rubel Oroszország külkereskedelmi elszámolásainak fő fizetőeszközévé - derült ki a Bank Rosszii hétfőn közzétett adataiból.

Oroszország 1 Rubel - NumizMarket

numizmarket

Az orosz jegybank szerint a rubel részesedése februárban az orosz exportelszámolásban 2023 augusztusa óta a legmagasabbra, 41,6 százalékra, az importban rekordszintű 38,1 százalékra emelkedett, miközben a kínai jüan fajlagos súlya a külkereskedelmi tranzakciókban csökkent.
   
"Februárban mind az export, mind az import volumenének csökkenése közepette a jüan aránya az exportbevételekben 30,2 százalékra csökkent (januárban 40,7 százalék volt), az import elszámolásaiban pedig 32,3 százalékra süllyedt (januárban 38,5 százalék volt)" - írta a szabályozó hatóság.
   
Értékben kifejezve februárban az exportbevételek 9,3 milliárd dollárt értek el, illetve 7,1 milliárd dollár értékű, jüanban történő importelszámolások voltak.
   
Februárban a rubelben denominált tranzakciók aránya az exportbevételekben 8,6 százalékponttal 41,6 százalékra, az importelszámolásokban pedig 6,9 százalékponttal 38,1 százalékra nőtt. Ezt megelőzően a nyilvános adatok szerint a rubel részesedése az importban nem érte el az egyharmadot sem.

MTi
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Az EU a kihívásokra elhibázott válaszokat adott
    "Európaiságunk mára magyar identitásunk szerves és elválaszthatatlan része: csak magyarként lehetünk európaiak, és magyarként csak az európai nemzetek közösségében találhatunk otthonra" – öntötte formába gondolatait Bóka János.
  • I can vagy I Kant
    Spengler, akinek híres műve, A Nyugat alkonya 1917-ben jelent meg, már a bevezetőben leszögezi, hogy „annyi világ van, ahány lény a világon”. Vagyis minden lény biztos lehet benne, hogy sem előtte nem volt és utána nem lesz senki, aki ugyanúgy és ugyanannak látná a világot, mint ő.
  • A lengyel pápa szentté avatása - magyar megemlékezés
    Karol Wojtyla alakját, második János Pál pápa, a lengyel egyházfő emlékét idézte fel az egyházi vezető szentté avatásának tizedik évfordulója alkalmából a magyar törvényhozásban Semjén Zsolt kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes.
MTI Hírfelhasználó