Felső határ a csillagos ég – orosz-amerikai űregyüttműködés
2024. április 15. 18:07

„Sem ők, sem mi nem szeretnénk elveszíteni ezt az együttműködést” – utalt a NASA vezetőire Jurij Boriszov, a Roszkozmosz vezérigazgatója a TASZSZ-nak nyilatkozva.

Roscosmos CEO Yury Borisov Sergey Savostyanov/TASS

Boriszov – taszsz/Szergej Szavosztjanov

Az orosz állami űrvállalat, a Roszkozmosz eltökélt szándéka, hogy ne veszítse el munkakapcsolatait a NASA-val.

„Sajnálatos, hogy az 1975-ös Szojuz-Apollo űrrepülés óta elért eredmények mára a nullára csökkentek" - mondta a kalugai Ciolkovszkij Állami Űrhajózás-történeti Múzeum diákjainak az orosz vállalatvezető. „Természetesen minden erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy a lehető leghosszabb ideig folytassuk a közös munkát, mert ez hozzájárul az űrkutatás fejlődéséhez globálisan" – hangsúlyozta Boriszov.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) első modulját - az orosz Zárja teherszállító modult - 1998-ban állították pályára. Két évvel később indult az első hosszú távú küldetés. Azóta is az ISS mindig helyet ad orbitális küldetéseknek. 2023 áprilisában az orosz kormány 2028-ig meghosszabbította az ISS orosz szegmensének működését. Az ISS-program többi tagja 2030-ig folytatja a munkát.
 

taszsz
 • Magyar győzelem a hazai futballban
  Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
 • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
  „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
 • 175 éve foglaltuk vissza Buda Várát a Habsburgoktól
  175 éve újra magyar zászlót tűztek a budai Várra a honvédek, akik a magyar szabadságért harcoltak, ez pedig olyan hagyomány, "amelyre erős haderőt tudunk építeni". "Ma szuverenitásunkat kell megvédenünk a veszélyek korában, Magyarország békéjét meg kell őriznünk, ki kell maradnunk a szomszédságunkban dúló háborúból" - emelte ki a miniszter.
 • A baloldali politikusok Soros zsebében vannak
  A baloldali politikusokról mindenki tudja, hogy egytől egyig Soros zsebében vannak. A régiek is meg az újak is. Márpedig aki fizet, az rendeli a zenét - fogalmazott a Kertvárosban Orbán Viktor.
 • Az Egri csillagok első filmváltozata
  A filmet száz évvel ezelőtt, nem sokkal Gárdonyi halála után kezdték forgatni az akkori politikai és szakmai szervezetek támogatásával. A belügyminiszter külön rendeletben engedélyezte, hogy az egész ország területén forgathassanak. A várostromot a Cseszneki várban vették fel, de forgattak a gellérthegyi Citadellánál, a Budai vár egyik bástyájánál és egy fennmaradt képkocka tanúsága szerint a Sümegi várnál is.
MTI Hírfelhasználó