A Velencei Bizottság aláaknázná a nemzeti önvédelmet Grúziában is
2024. május 21. 22:02

A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számlóló Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottsága azt javasolta Georgiának kedden, hogy helyezze hatályon kívül a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvényt.

Venice Commission - Wikipedia

A globalista kupaktanács jelvénye – wikipedia

A strasbourgi közlemény szerint a törvény jelenlegi formájában "alapvető rendelkezési hibái" miatt jelentős negatív következményekkel járhat az egyesülési jog és a véleménynyilvánítás szabadságára, a magánélethez való jogra, a közügyekben való részvétel jogára, valamint a diszkrimináció tilalmára nézve.

Grúzia térképek

world atlas
   

A törvény összeegyeztethetetlen a véleménynyilvánítás szabadságával, az egyesülési szabadságával és a magánélethez való jogra vonatkozó nemzetközi és európai szabványokkal. A törvény által meghatározott korlátozások összeegyeztethetetlenek az Emberi Jogok Európai Egyezményében és a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában meghatározott szigorú feltételekkel is, mivel nem felel meg a törvényesség, a legitimitás, a demokratikus társadalomban való szükségesség és az arányosság követelményeinek, valamint a megkülönböztetésmentesség elvének - írták.
   
A törvény azon egyesületek és médiavállalatok megbélyegzéséhez, elhallgattatásához és végső soron megszüntetéséhez vezethet, amelyek pénzeszközeik mégoly csekély részét is külföldről kapják. Erős a kockázata annak, hogy a kormánnyal szemben kritikus egyesületek és médiaorgánumok elhallgattatása hátrányosan érintené a nyílt és nyilvános társadalmi vitát, a pluralizmust és a demokráciát - emelték ki.
   
"A Velencei Bizottság nyomatékosan ajánlja a georgiai hatóságoknak, hogy hagyjanak fel a civil szervezetekre, az online médiára és a külföldi támogatásban részesülő műsorszolgáltatókra vonatkozó különleges regisztrációs, jelentéstételi és nyilvánosságra hozatali követelmények érvényesítésével" - fogalmaztak.
   
Az alkotmányjogi szakértők sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a törvényt olyan eljárás keretében fogadták el, amely "nem hagyott teret a valódi vitának és az érdemi konzultációnak, nyíltan figyelmen kívül hagyva az ország nagy részének aggodalmait". Ez az eljárásmód nem felel meg a demokratikus jogalkotás európai követelményeinek - hangsúlyozta a Velencei Bizottság.
   
A szakértők végezetül sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az ország parlamentje az Európa Tanács főtitkárának, valamint Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnökének felszólítása ellenére sem várta meg a Velencei Bizottság véleményét a törvény elfogadása előtt.
   
A vitatott törvény előírja, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeik több mint 20 százalékát külföldről kapják, külföldi ügynökként regisztráltassák magukat. A tbiliszi kormány szerint a szabályozásra azért van szükség, hogy megállítsák a "káros külföldi szereplőknek" az ország destabilizálására vonatkozó törekvéseit.
 

mti
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Senánszky Petra Európa-bajnok
    "Nagyon boldog vagyok, mert szerintem a párizsi olimpián ilyen idő kell majd mindenképpen a középdöntőbe jutáshoz. Ez a hely valahogy mindig jó dolgokat hoz ki belőlem, 2019-ben még uszonyos úszásban a világbajnokságon is szép sikereket értem el – mondta a bajnok.
  • Hazánk a világ egyik legbiztonságosabb országa
    Azt a fajta önvédelmi készséget módszeresen próbálják kiirtani az európai polgárokból, hogy megvédjék magukat az illegális migrációtól, a "no-go" zónáktól, a terrorizmustól, az egyre több áldozatot követelő merényletektől, "egy háborús helyzetbe sodródástól" - sorolta Rétvári Bence.
  • Milák Kristóf aranyérmes 200 méter pillangón
    A Honvéd klasszisnak győzelmét senki sem veszélyeztette, a középdöntős idején viszont csak bő két tizedet javított, de 1:54.43-mal így is megszerezte második aranyát a szerb fővárosban.
MTI Hírfelhasználó