Éhségsztrájk a varsói szejmben
2024. május 22. 19:22

Felfüggesztették szerdán kilenc napja tartó éhségsztrájkjukat azok a gazdák, akik a varsói szejm székházában az ukrajnai áruk "ellenőrizetlen" beáramlása, valamint az uniós zöld megállapodásnak a mezőgazdaságot érintő pontjai ellen tiltakoztak.

A gazdák a szejmben megrendezett sajtóértekezletükön közölték, hogy felfüggesztik akciójukat. Bejelentették azt is, hogy még szerdán Andrzej Duda elnök fogadja őket.
   
Andrzej Duda a tiltakozás felfüggesztése előtt jelen volt az alsóházi ülésen, meghallgatta ott Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter beszámolóját a lengyel fegyveres erők állapotáról. A wpolityce.pl lengyel konzervatív hírportál szerint az államfő ezt követően a szejm folyosóján röviden találkozott az éhségsztrájkoló gazdákkal. A varsói államfői palotában esedékes újabb szerdai találkozót az elnöki hivatal egyelőre nem erősítette meg.
   
A tiltakozók az Orka nevű földművestársaság tagjai. Azon szervezetek egyikéről van szó, amelyek Lengyelországban február eleje óta az Európai Unió (EU) zöld megállapodása és az ukrán agrártermékek vámmentes behozatala ellen szerveznek közúti blokádokkal is járó tiltakozásokat.
   
Az Orka 11 tagja május 9-én kezdett el ülősztrájkot a szejmben. Múlt hétfőn hat gazda változtatott a tiltakozás formáján, és éhségsztrájkba kezdett. Azt követelték, hogy a kormányfő találkozzon velük. Donald Tusk szerdáig nem tett eleget a kérésnek.
   
Szombaton két éhségsztrájkoló kórházba került, gyógyszeres kezelés után javult az állapotuk.
 

mti
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Gondolatrendőrség helyett lélekrendőrség – zsarol is
    A KDNP frakcióvezető-helyettese azt mondta: a magát progresszívnek mondó Nyugat elvesztette Istenbe, hazába és a családba vetett hitét, így léte elanyagiasodottá, lélektelenné és öncélúvá vált, közben nemcsak tagadja keresztény történelmi gyökereit, de tagadja magát a Bibliát is, "melyből az idézést éppen kriminalizálni készül".
  • Harcművészek a határon túliakért
    A rendezvény célja az elcsatolt területeken és a mai Magyarország területén élő fiatalság hazafias nevelése, valamint a magyar kulturális értékek védelme, továbbörökítése.
  • Aranyérmes a Kiss, Nagy duó C-2 500 méteren
    "Jól belenyúltunk a rajtba, ez az erősségünk. Aztán a végén nagyon jöttek fel a szlovének, de szerencsére nem tudtak becsúszni elénk. Próbáltam kizárni a körülményeket, de a végén hallottam a közönséget, és az nagyon megdobogtatta a szívemet" - nyilatkozott Kiss Blanka.
MTI Hírfelhasználó