Szkíta Aranyszarvas-díjas rendező kapott Huszárik-díjat
2024. június 15. 22:25

Átadták a közmédia által alapított Huszárik Zoltán-díjat a Magyar Mozgókép Fesztivál záróeseményén Veszprémben. Az elismerést Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer posztumusz kapta - közölte az MTVA sajtó és marketing irodája szombaton az MTI-vel.

Vitézy László 2013-ban vehette át a Szkíta Aranyszarvas-díjat. 

A mai közlemény szerint a közmédia kiemelt feladata a magyar mozgóképkultúra támogatása és új magyar filmalkotások bemutatása. Ennek szellemében hozta létre a Duna Médiaszolgáltató, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a "Huszárik Zoltán-díjat". Az elismerést a hazai filmművészetre jelentős hatást gyakorló alkotó kaphatja. A közszolgálati média ezzel a hagyományteremtő szándékkal létrehozott díjjal kíván hozzájárulni a kiváló szakember emlékének megőrzéséhez. Huszárik Zoltán kiemelkedő magyar filmrendező és forgatókönyvíró munkássága jelentős hatást gyakorolt a filmiparra, és hozzájárult a magyar film nemzetközi elismertségéhez. A rangos díjat elsőként Goda Krisztina rendező vehette át 2023-ban.
   
A Duna Médiaszolgáltató, az MTVA és a Nemzeti Filmintézet által delegált tagokból álló szakmai döntőbizottság szavazatai alapján 2024-ben alapított Huszárik Zoltán-díjat második alkalommal Vitézy László filmrendező, forgatókönyvíró, producernek ítélték. Az elismerést a Magyar Mozgókép Fesztiválon, a Veszprémi Petőfi Színházban, a család képviseletében fia, Vitézy Péter vette át.
  

mti
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Migrációpárti koalíció jött létre Weber vezetésével
    Mi akadályoztuk meg 2019-ben, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen, mert azt mondta, nem akar a magyarok szavazatával a bizottság elnöke lenni - idézte fel, hozzátéve: a magyar szavazatokkal végül megválasztott Ursula von der Leyennel is vannak bajok, "de ő egy inas ahhoz képest, amilyen hungarofóbiában szenved Weber úr".
  • A nárcisztikus rém
    Jogosultságnak nevezi az amerikai tudós azt a tünetet, amelyben a nárcisztikusok úgy érzik, hogy különleges bánásmódra jogosultak. Például egy adott televízióban nekik szerepelniük kell, többet, mint az ellenfeleknek. Az akaratukkal szembeszegülés dühkitöréshez vezethet: például élő műsorban kirohannak egy tv-stúdióból.
  • Milák Kristóf Európa-bajnok
    A finálé elképesztően szorosan alakult, a két magyar a második és harmadik helyen fordult, és még öt méterrel a vége előtt is a lengyel Jakub Majerski vezetett, a szám olimpiai ezüstérmese és a 200 méter hát magyar világbajnoka azonban egyaránt hamarabb érintette a falat.
MTI Hírfelhasználó